Проф. Калин Янакиев: Естественият закон и властта отлявоМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Имаше едно време един голям съветски филм с название „Обикновен фашизъм“. Проектите на т.нар. министърка за масови аборти в България на напомнят за пореден път, че комунизмът и фашизмът са двете страни на една и съща монета.

 2. lyublyana каза:

  Факт е ,че в България се раждат деца въпреки политиката на правителствата…тук природата си казва думата,а родителите са герои,че успяват да отглеждат и възпитават децата си.А колкото до Масларова/бях прочела един графит/:“…гестаповец с пола“. Нейната неадекватност,като социален министър е очевидна…тя дали има деца,внуци,възрастни, болни родители;знае ли какво е любов,милосърдие,състрадание?

 3. Тина каза:

  Бих искала и аз да се включа в тази дискусия като пряко засегната от проблема, т. е. като човек с увреждане, при това не генетично. Диагнозата ми е неврологична, но съм с напълно съхранен интелект и емоционалност. Разберете, хора! Много от мозъчните увреждания при децата не са генетични и няма как да се открият при пренаталната диагностика, а се получават вследствие на тежки раждания, при които мозъкът остава лишен от кислород; при израждане с форцепс; при тежка недоносеност на плода; при инфекции на майката и на плода и т. н. Това се отнася и за други видове увреждания. Може ли на ехограф да се види, че едно дете ще бъде сляпо или пък глухо, освен ако няма някакви тежки анатомични нарушения, които са в редки случаи?!

  Лошото е, че в България самите лекари съветват родителите на такива деца да ги изоставят в домове, и докато това е така, ще има още домове като Могилино! И питам: добре, едно дете се ражда с увреждане или получава такова непосредствено след раждането, съветват родителите да го изоставят, но ако едно дете, да речем, се разболее от енцефалит като малко или го блъсне кола и получи увреждане, тогава ще посъветват ли родителите му да сторят същото?!
  Хора с увреждания винаги е имало и ще има, въпреки напредъка на медицината. Аз не съм против генетичните тестове, които са полезни в много от случаите; не съм и против абортите по медицински показания в крайни случаи, но не бива те да бъдат налагани на хората!

 4. Тина каза:

  По време на нацизма са убити много хора с увреждания, защото са ги считали за „непълноценни“, но в следващите години техният брой се е възстановил в същите граници!

  Понякога хора с увреждания дават своя ценен принос за обществото – какъв щеше да е светът без Бетовен, без Стиви Уондър и Андреа Бочели, без сляпоглухата Хелън Келър, без Стивън Хокинг?! А нашите Петко Стайнов и Дамян Дамянов…

  Но дори хората с някакви специфични проблеми да нямат специални таланти, трябва да им се даде възможност да живеят достойно в обществото!

 5. Мия каза:

  Благодаря и поздравявам Христо Буцев / в-к Култура/, че огласи християнско мислене! Това е много силно средство да се събуди съвеста на хората и да се лекува изкривеното им мислене. Живея в квартал на Благоевград, където равнодушно се колят животни между блоковете, пред очите на всички.Гледката…и преживяването й са кошмарни за християнски чувстващия, а за децата?

 6. p_stefanos каза:

  „Църквата има своето интелигентно мирянство, въпросът е да бъде освободен неговият глас.“
  А съборните решения го ограничиха!
  Църквата се сведе до клира.
  Епископите господстват над свещениците, което поражда господство на свещениците над миряните – не ги допускат даже до най-важното – Причастието. Самообявяват само себе си достойни да се причастяват на всяка Литургия, а миряните били недостойни!
  Колко епископи и свещеници има в БПЦ, които могат да формулират такава християнска позиция като мирянина Калин Янакиев?
  Ще припознае ли БПЦ неговата позиция като своя?
  Ето защо мнозинството от българския народ не припознава БПЦ като своя! Закономерно и неотстъпно тя държи последното място по обществено доверие у нас.
  „Църква би трябвало да има едно базисно изискване към политиката: да решава и да управлява конкретните ситуации в обществото в съгласие с т.нар., според богословската терминология, естествен закон.“