Татарски духовен лидер: Радикалният ислям е учение за неграмотни и лаици



В интервю, дадено на агенция Интерфакс, вицепрезидентът на Духовното ислямско управление на Татарстан Валиула Якупов заяви, че радикалният ислямизъм няма нищо общо с традиционните ислямски школи по богословие и канонично право и е предназначен за неграмотни и непросветени в своята вяра хора.

На въпроса, дали форми на крайния ислямизъм като таблигизма (метод за агресивно религиозно мисионерство, произхождан от Пакистан) и уахабизма могат да се разпространят сред мюсюлманската община в Русия, имам Якупов каза:

"Таблигизмът е уместен в Пакистан, където 70% от населението са просто неграмотни и затова там се е създала такава форма на приобщаване към исляма, ориентирана към едно неграмотно население. Днешните мюсюлмани в Русия са 100% грамотни; мога да ви кажа например, че сред татарите броят на хората с висше образование е много голям. Затова методите на средновековното натрапчиво разпространяване на религията, които са характерни за таблигизма, са просто неуместни при нас. Същото е валидно и за уахабизма: може би за арабските чергари уахабизмът е нещо добро, но за европейците – а татарите се смятат за европейци – той е абсолютно неприемлив. Ние знаем, че Библията е изобщо забранена в Саудитска Арабия, там няма нито една църква. Но за нас, които вече почти пет века съжителстваме с Православието и нашите обреди и разбиране за религията са станали много близки, насаждането на уахабизъм в Русия е неуместно и нелепо.

Борбата с тези течения е оправдана, защото те са създадени за моноконфесионална среда, тоест предполагат стопроцентно мюсюлманско присъствие. За съжаление едно такова примитивно възприемане на исляма, годно за неграмотни номади, носи крайно отрицателни плодове в нашата страна – още повече, че през изминалите 70 години у нас израснаха цели поколения хора, абсолютно незапознати с нашата толерантна богословска традиция. Вследствие на това някои млади хора, изтръгнати от атеизма и хвърлени в тази мрачна идеология, стават наистина склонни към фанатични действия – още повече, че тези сектантски възгледи допускат обявяването на някои хора за неверници, а оттам и следващата крачка – отнемането на имуществото им и дори допустимостта да убиеш неверника. Тези учения са изначално порочни, защото те в крайна сметка не възразяват срещу отнемането на човешки живот по религиозни причини – нещо, което е съвсем чуждо на традиционните ислямски школи".

Запитан за това, доколко екстремистката организация "Хизб ут-Тахрир" и уахабизмът са разпространени в днешен Татарстан, имам Якупов отговори:

"Хизб ут-Тахрир е по-скоро една политическа структура, която действа като нелегална, строго дисциплинирана партия. Тя бе донесена в Татарстан от гастарбайтерите от Централна Азия, разпространяваха я най-вече гражданите на Узбекистан. Сред татарите няма много привърженици на тази партия. След като тази организация беше внесена в списъка на забранените в Русия, властите предприеха съответни действия и сега дейността й на практика не се усеща. Въпреки че съвсем наскоро все още имаше случаи на масово разпространяване на листовки на "Хизб ут-Тахрир", открито се вербуваха млади хора – те не можеха да излязат от джамията, без да бъдат обкръжени от "тахрировци" и поканени на техните събирания. Сега това вече го няма и трябва да благодарим правоохранителните служби за това.

Колкото за уахабизма – засега в нашето общество няма точно и адекватно определение за това, какво е уахабизъм. Поради това в Русия за съжаление уахабитските ядки действат открито и набират сила. Има мощни, дисциплинирани нелегални сили, а уахабитите се стремят да превземат и джамиите. Главната им цел е да вербуват имамите, за да станат недосегаеми под прикритието на официалната титла "свещенослужител". И твърде мощната финансова подкрепа от страна на саудитските фондации им позволява да "купуват" духовенството. Влиянието на уахабитите в Русия се движи нагоре – за разлика от "Хизб ут-Тахрир" никакво намаляване на относителния им дял не се наблюдава, влиянието им в Русия, в това число и в Татарстан, нараства от година на година".

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...