24 часа: Отец Николай от „Св. Александър Невски“: Прекаляват!
Източник: в. 24 часа, бр. 196

Как ще коментирате мненията, че отношението към камбаните на "Ал. Невски" и високоговорителите на джамията трябва да е едно и също?

Прекаляват! Така поставен въпросът е нечестен. Камбаните на "Ал. Невски” откога са, откога огласят, кому известяват? Принципите са различни. Все едно да кажат: светлината пречи на слепците. И защо ще ги озвучават високоговорители по 5 пъти на ден. Според мюсюлманския канон не се позволява техника. Я вижте дали в Саудитска Арабия има говорители – нали ще им обръснат и кожата на брадата, ако си позволят да ги ползват? Имамът с гласа си трябва да призовава. А не криво да седим, право да съдим. Да махнат електричеството, а не да се качват на главите на хората.

Колко пъти на ден бият камбаните в "Ал. Невски"?

Те бият от 82 г. В делнични дни само два пъти по 10 секунди – в 8 ч. и в 17 ч. и то не всички, а само 1 или 2. В събота вечер в 18 или в 18.30 ч. и в неделя в 9 сутрин – малко по-дълго. И то във време, в което на никой не пречат. За нас това е радост, тържество. Възгласът означава силата на вярата, която точно поради джамиите ни беше отнета години наред. Нашите камбани бият за всичко воини, които са загинали за свободата. Трябва да има исторически баланс и толерантност. Да се благодарят, че кметът така внимателно постъпва, защото може направо да ги накара да махнат високоговорителите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...