Истанбул: легенди за ГрадаМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Една шуменска магистърка по изобразително изкуство и теология рисува етикети за вино на уъркшоп в Румъния:

  http://galleryart.aiudonline.ro/thumbnails.php?album=391

 2. Храктерното за руснаците е, че след падането на комунизма мте се връщат към имперската идеология от времето на Екатерина Велкиа – възстановка на християнската империя – Византия, но с руски император и гръцки патриарх в Цариград, както наричаме ние Константинопол или Истанбул. Всъщност за Цариград най-много знаят българите, които са го обсаждали няколко пъти, има българи на византийска служба и наши участници в живота на византийците. Но за съжаление у нас е прието да се цитират чужди историци, за които историята на Византия е част от религиозната идеология на Великите сили – византинистиката в световен мащаб е създадена от йезуита Дю Канж , а руските византинисти разглеждат историята на импераията като предтеча на руското световно господство. Всъщност идеята за Трети Рим – руската доктрина на цар Иван Грозни е идея на Търново през времето на Иван Александър. И не виждам защо православие.бг публикува руски имперски историци, като имаме такива специалисти като д-р Веселина Вачкова.

 3. Имперската идеология на руснаците и гърците просто унищожава българската претенция от времето на св.цар Борис І и така ние винаги ще бъдем подвластни на идеята на ВИзантия с която сме в идеологически противоречия още от от езическия период. Затова интересното за вярващия и изследователя не са легендите за Цариград, а българската есхатолигична визия и българските предания за участието на българите в Божия план. Тези книги неправилно са обявени за апокрифи, защото противоречат на идеята за вселенска патриаршия и нова Византия, затова и руснаците крият старите документи от славянски и собствено български произход. И след ХVв. българското православие няма собствен облик, нито пробългарска културна и религиозна политика, а е възпитаник и участник в интернационални проекти и затова у нас има комунизъм, извращения през демокрацията и един интересен национализъм, извор на властта на селските наивници и градски тарикати през модерността.
  http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=27&t=259

 4. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Още подаръци от мен:

  Лебедев А.П. История Греко-восточной церкви под властью турок. От падения Константинополя (в 1453 году) до настоящего времени. Изд.2-е. 1903.
  http://rapidshare.com/files/156734961/Lebedev_A_P_Istoriya_Greko_vostochnoj_cerkvi_pod_vlastju_turok_1903.pdf
  Лебедев А.П. История вселенских соборов.
  Часть 1. Вселенские соборы IV и V веков. Изд.2-е. 1896.
  http://rapidshare.com/files/223163939/Lebedev_A_P_Istoriya_vselenskih_soborov_01_1896.pdf
  Часть 2. Вселенские соборы VI, VII и VIII веков. Изд.2-е. 1897.
  http://rapidshare.com/files/223165645/Lebedev_A_P_Istoriya_vselenskih_soborov_02_1897.pdf
  Лебедев А.П. История разделения церквей в IX-м, X и XI веках. С подробным указателем русской литературы, относящейся к этому предмету – с 1841 года по 1900. 1900.
  http://rapidshare.com/files/223162200/Lebedev_A_P_Istoriya_razdeleniya_cerkvej_1900.pdf

 5. Николина Ефтимова каза:

  Всеки истински христянин би желал да види връщането на православния Константинопол. Не може люлката на христянството да е в ръцете на турците. Подържам идеята за връщане на Константинопол на нас христяните. Той буди гордост и самучувствие. Според легендата, че след 500-600 години ще бъде пак христянски град., значи времето настъпва. Дано се сбъдне легендата и стане воля Господна. Забележка към администраторите: Много ни затруднявате при регистрациите и Форумите!!!!!!!!!!