Подземен град на 2000 г., открит в Турция, вероятно е приютявал преследвани християни



Според изследователи подземен град отпреди 2000 г. в Югоизточна Турция, за който се смята, че е най-големият по рода си, откриван някога, може да е бил убежище за ранните християни, бягащи от преследванията на Рим. Комплексът е открит през 2020 г. и се намира в района Мидят в провинция Мардин.

Изследователите смятат, че мястото вероятно е приютявало до 70 000 души и първоначално е било построено като скривалище преди повече от 1900 години.

Подземният комплекс е бил открит по време на локално почистване и консервация, смята се, че това вероятно е най-големият подобен комплекс в света.

Изследователите споделят, че само 3% от обекта са разкопани, така че все още не е известно какво пространство обхваща целият град.

Гани Таркан, който ръководи разкопките и изпълнява длъжността директор на музея Мардин, обяснява, че комплексът включва тунел с дължина над 92 м и близо 50 камери, включително такива, които изглежда са били жилищни помещения, кладенци и места за поклонение. „Семейства или групи, които приемали християнството, обикновено са се подслонявали в подземни градове, за да избягат от римските гонения“, казва Таркан.

„Вероятно подземният град Мидят е бил едно от жилищните пространства, построени за тази цел. Това е район, в който според нас най-малко 60-70 000 души са живели под земята“, добавя той.

Пространствата за молитва включват очевидно християнска църква и еврейска синагога с голяма зала, със звездата на Давид на една от стените. В комплекса са открити множество исторически артефакти и украшения, включително монети от римската епоха и маслени лампи, подобни на описаните в Евангелията, което според Гани Таркан показва, че подземният град може да е бил построен още през II век.

Известен на сирийски език като Тур Абдин или „планината на Божиите слуги“, районът Мидят е средище на сирийската православна християнска общност, като там са разположени десетки манастири.

През 2017 г. властите иззеха 50 имота, състоящи се от манастири, гробища и църкви, принадлежащи на Сирийската православна църква, включително два работещи манастира, построени преди 1500 години.

Наричани още асирийци, сирийците са една от древните общности в Турция, която датира от 3500 г. пр.Хр. Мнозина все още говорят арамейски, един от езиците, използвани по времето на Иисус Христос.

 

Източник: Christianpost.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...