Нова книга за поста 

"Златна книга за православния пост" е написана за широк кръг читатели. В над 250 страници авторите са се постарали да дадат изчерпателен отговор на всеки аспект на православния пост.

Книгата се състои от три части:

– Смисъл и история на поста; постът в Стария и Новия Завет; православният пост и постът при неправославните и инославните; постните дни в годината, таблица с датите на Великден до 2030 г.;

– Над 100 въпроса и отговора за правилно провеждане на постните дни и организиране на ежедневието според тях;

– Над 200 избрани рецепти за постни ястия – салати, супи, основни ястия, десерти.

Книгата е дело на авторски колектив в състав: Дарин Алексиев, Албена Симеонова, Валентина Николова и се издава с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий, който е и главен редактор на изданието. В предговора към изданието Негово Високопреосвещенство казва: "Тази книга е със златно заглавие, защото чрез нейните духовни напътствия човек, мисля, ще открие в себе си онзи духовен потенциал, който ще го обнови и възроди за духовни подвизи".

Интересното при книгата е, че страниците и са украсени със стилни графики, дело на художника Добрил Андреев, а самата книга наистина е оформена в цвят злато.

Изданието може да бъде намерено в църковните магазини, или поръчано на тел. 0885 668014, Албена Алексиева.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

10 Отговори

 1. RSA каза:

  Книгата е полезна, щом се издава с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий, който за мен е най-добрият митрополит.

 2. missi каза:

  Над 200 избрани рецепти за постни ястия – салати, супи, основни ястия, десерти.-стилни графики, :-)))
  Я да променим заглавието на „Чревоугодие през пости “ или „Безместни деликатеси“.
  Това ли е смисъла на поста?!?

 3. todor_7 каза:

  Туй по една рецепта на постен ден, или може да повтаряме?

 4. emil каза:

  е, във всеки случай, смисъла на поста не е човек да се умори от глад, нали.;-) целта на книгата е да е полезна и аз съм доволен, че в нея има рецепти (чудно, как пък точно те ви направиха впечатление). все пак не всички са наясно с появата, различието и правилата на постите, при нас, и инославните. така че ще е от полза на такива неофити, като мен.:-)

 5. missi каза:

  На неофитите е строго забранено да се тъпчат с трюфели,аспержи и кралски омари през поста.Тези изнурителни ястия са само за владишките трапези.

 6. ignatii каза:

  Нима човек не може просто да си свари един боб с вода /в някои дни и с олио/ или една леща или просто да кара на хляб и някаква туршия например, та трябват и 200 рецепти? Дали тези, които трябва да ни служат за пример знаят някои от тези рецепти? За кого е предназначена тази книга?

 7. DianaL каза:

  Вчера си купих книгата от църквата „Св. Седмочисленици“ и много ми хареса. За първи път срещам на едно място събрана толкова много информация за това какво представлява постът. Мисля, че тази книга може да бъде настолно четиво и на мен лично ще ми даде сили да издържа поста, защото са цитириани много светци и е обяснена духовната страна на постенето. Колкото до рецептите – те са инетелигентно написани и ще са от полза на всеки, който не само желае да пости, но и да живее здравословно. Не мисля, че за да си добър християнин, трябва да парадираш с ограничеността си и яденето на туршия (която впрочем е солена и вредна). Харесва ми и че е красиво оформена, омръзнало ми е от брошурки на вестникарска хартия.

 8. Sonq каза:

  Някой моге ли да ми каге цена на тази книга

 9. Sonq каза:

  За семейство в което всички постят редовно и в което има три деца това е много голяма помощ за това децата с времето да четат и препрочитат с възраста те ще осмислят различно постепенно от телесния пост ще усвоят и духовния а що се отнася до рецептите едно дете трябва да приеме поста като нещо притно в началото да му предложиш разнообразие за да не се отегчи докато свикне и го приеме за естествено а това не е никак лесно. Аз като майка благодаря на тези които са се потрудили тази книга да стигне до нас

 10. eko каза:

  Аз си купих въпросната книга и я прочетох с удоволствиие/точно заради Дядо Йоаникий,защото не познавам владика,който пости повече от него/Мога да кажа,че е много добре написана с всички подробности за и около ПОСТА.За тези,които обаче говорят/пишат/без да са запознати с нея цитирам:НЕ ХВЪРЛЯЙТЕ БИСЕРИТЕ НА СВИНЕТЕ…..