ЯЛДАВАОТ – нова книга на ИК ОмофорМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Слава Богу за всичко! Най-сърдечно благодаря на Илиана, Мария, Пламен и всички други, които направиха възможно публикуването на тази книга. Аз започнах да работя на тази тема през август 1994 г., когато бях на конференция в Цариградската патриаршия и още продължавам да допълвам книгата за второто издание :-)))

  Прочетете тази книга, която ще Ви отвори очите за произхода и ранното развитие на християнството и за редица неподозирани страни на модерната култура.

 2. Ангел Небесен каза:

  чак сега ми се изясни откъде идва „професионалното“ изкривяване във всички мнения на автора на тази книга отправени към „различните“; просто на човека от 1994 година само гностици са му в главата и затова той заклеймява едва ли не целият свят в гностицизъм.

  Ако въпросният автор, въпреки напредналата си възраст и намаленото си творческо вдъхновение реши да ни предложи книга – „ЮДАИЗЪМ и ПРАВОСЛАВИЕ (сравнителни аспекти в светлината на модерното православно светоусещане) „, обещавам ще купя поне 20 бройки независимо от цената.

 3. Milka каза:

  Монографията е сериозно и задълбочно изследване. Авторът се позовава на изворовата литература човече, а не на вестници. Поздрави

 4. Дон Кихот каза:

  Аз пък не се смятам за стар и продължавам да работя по 20 часа на ден. Имам още 6 книги почти готови.
  .
  Наесен ще водя курс в Шуменския университет „Евреи и християни: От Христос до Хитлер“. Ако се запишеш студент по теология, ще имаш възможност да участваш в него.

 5. Ангел Небесен каза:

  Без да познавам Павел, по всичко си личи, че това е не само учен, но и изключително интелигентен човек; макар, струва ми се трудно да „разпознава духовете“ „на первий взгляд“ така да се каже. Това го отдавам на дългогодишна научна претрупаност, или може би (което за мен е фатално) на липса на дар свише. Има си хас да е подходил несериозно и просто за бройката и славата, но на мен „систематизма“ не ми понася; нека книгата стигне до тези, които могат да я изпозват по предназначение и да има ефект при развенчаване на някои заблуди.

 6. refab каза:

  „Ангел небесен“ в нелишен от пошлост, според мен, стил, е (мнението-имам предвид главно първото) несъответно и, струва ми се, казано с елементи на злоба и тъпота!??

  „Ангел небесен“!??….Как може някой да е така нахално-неоригинално-банално активен, че да стигне до решението да си сложи такъв псевдоним!?? 🙁

  „Ангел небесен“….-бегай оттука бе! 🙁

 7. refab каза:

  което поне да препоръчва да не се използват гръмки неподходящи пряко религиозни псевдоними, израз на лош вкус и дебелашко? самочувствие от типа на „Ангел небесен“ или примерно имената (като псевдоними) на апостолите, или (недай Боже!) още по-неподходящи, използването на които би направило асоциация с, или ще си е „живо“ недопустимо поругаване! 🙁

 8. p_stefanos каза:

  Възторжен привет и сърдечна благодарност на о. Павел за труда му!
  Чел съм негови статии и съм слушал негови лекции по тази колкото важна толкова и интересна тема.
  Отдавна очакваме с голям интерес книгата за гностицизма, за който едно от най-точните определения е “тъмният двойник на християнството”.
  Отдавна не и издаван истински богословски труд от български автор! Затова може да се каже, че за българското богословие книгата има това значение, което има библиотеката от Наг-Хамади за световната наука.
  Огромна част от съвременните християни всъщност изповядват един стихиен гностицизъм, без самите да съзнават това. И това са тези, които се мислят за по-просветени, защото пазарът е задръстен от книги, които проповядват безбройните превъплъщения на гностицизма – дуализъм, символизъм и синкретизъм. Слепците предпочитат сляп бог. Особено полезна ще бъде книгата за тяхното просвещаване.
  Ще се постараем да организираме в най-скоро време представяне на книгата в Русе

 9. lyublyana каза:

  Ангелче,темата на дипломната ми работа е“Юдаизъм и Християнство“/сравнително богословие/,не си мисли,че в православните среди не е работено в/у това…и какво?Нима ще си купиш 20 броя?!

 10. Lakota каза:

  сляпата вяра в разни митарства спада ли към онзи „стихиен гностицизъм“ за който говорите? Или Дон Кихот най-добре ще отговори?

 11. Дон Кихот каза:

  Споменавам за митарствата в новата книга, но за тях имам две отделни изследвания. Доказвам, че те произхождат от древноегипетската Книга на мъртвите през гностицизма и павликянството. Ето едната статия в Интернет:

  http://www.truden.com/modules.php?name=News&file=article&sid=220