ЯЛДАВАОТ – нова книга на ИК ОмофорЗнаете ли, че гностицизмът е слабо известна религия, която възниква заедно с християнството и няколко века успешно му съперничи? Знаете ли, че някои прабългарски племена в Средна Азия възприемат манихейството? Знаете ли, че богомилството не е оригинално българско явление, а е клон от вечнозеленото дърво на гностицизма?

Знаете ли, че от гностицизма са повлияни ислямът, алхимията, розенкройцерството, масонството, руското старообрядство, сциентологията, мормонството?

Тези и много други интересни факти ще откриете в новата книга на издателство „Омофор” – „Ялдаваот: история и учение на гностическата религия”. Едно изследване, което разкрива истината за многообразието на форми в ранното християнство и тяхното влияние през вековете.

Авторът архим. Павел Стефанов е доцент в катедра Теология на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” и член на Нюйоркската академия на науките.

Доц. д-р Димитър Попмаринов, декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет:

Книгата на архим. Павел Стефанов „Ялдаваот: история и учение на гностическата религия” е явление в съвременната българска богословска литература. Този негов дългогодишен изследователски труд е възнаграден от много добър краен резултат. Съвременният свят, ставащ все по-малък чрез глобализацията и същевременно наводняван от различни стари, възраждащи се отново под различна форма учения, повечето с неоезически характер, е съблазнен от идеята за ново единство. Това единство се крепи на външни сили – от една страна емпиричната наука и породените от нея технологии, а от друга – засилващ се идеен синкретизъм в епохата на постмодерността.

Погледнато от такъв ъгъл, настоящото изследване на архим. Павел Стефанов отвежда заинтересования читател във време, което в много от своите характеристики прилича на днешното. Появата на гностицизма е в епохата след завоеванията на Александър Македонски, когато е настъпила голямата среща на религиите между Изтока и Запада, когато става смесване на културите и пораждането на различни идейни течения както в областта на религията, така и в областта на философията.

Несъмнената заслуга на архим. Павел е, че той умело е обхванал тези процеси и систематично проследява зараждането и развитието на гностическите идеи. Той прави сполучливи позовавания и аналогии с днешния ден, като открива следи от гностицизъм в съвременни автори и творци на култура. Неговият труд несъмнено е принос в съвременната българска богословска книжнина. Всичко това прави книгата му интересна и полезна както за специалисти, така и за всеки любознателен читател.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

12 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Слава Богу за всичко! Най-сърдечно благодаря на Илиана, Мария, Пламен и всички други, които направиха възможно публикуването на тази книга. Аз започнах да работя на тази тема през август 1994 г., когато бях на конференция в Цариградската патриаршия и още продължавам да допълвам книгата за второто издание :-)))

  Прочетете тази книга, която ще Ви отвори очите за произхода и ранното развитие на християнството и за редица неподозирани страни на модерната култура.

 2. Ангел Небесен каза:

  чак сега ми се изясни откъде идва „професионалното“ изкривяване във всички мнения на автора на тази книга отправени към „различните“; просто на човека от 1994 година само гностици са му в главата и затова той заклеймява едва ли не целият свят в гностицизъм.

  Ако въпросният автор, въпреки напредналата си възраст и намаленото си творческо вдъхновение реши да ни предложи книга – „ЮДАИЗЪМ и ПРАВОСЛАВИЕ (сравнителни аспекти в светлината на модерното православно светоусещане) „, обещавам ще купя поне 20 бройки независимо от цената.

 3. Milka каза:

  Монографията е сериозно и задълбочно изследване. Авторът се позовава на изворовата литература човече, а не на вестници. Поздрави

 4. Дон Кихот каза:

  Аз пък не се смятам за стар и продължавам да работя по 20 часа на ден. Имам още 6 книги почти готови.
  .
  Наесен ще водя курс в Шуменския университет „Евреи и християни: От Христос до Хитлер“. Ако се запишеш студент по теология, ще имаш възможност да участваш в него.

 5. Ангел Небесен каза:

  Без да познавам Павел, по всичко си личи, че това е не само учен, но и изключително интелигентен човек; макар, струва ми се трудно да „разпознава духовете“ „на первий взгляд“ така да се каже. Това го отдавам на дългогодишна научна претрупаност, или може би (което за мен е фатално) на липса на дар свише. Има си хас да е подходил несериозно и просто за бройката и славата, но на мен „систематизма“ не ми понася; нека книгата стигне до тези, които могат да я изпозват по предназначение и да има ефект при развенчаване на някои заблуди.

 6. refab каза:

  „Ангел небесен“ в нелишен от пошлост, според мен, стил, е (мнението-имам предвид главно първото) несъответно и, струва ми се, казано с елементи на злоба и тъпота!??

  „Ангел небесен“!??….Как може някой да е така нахално-неоригинално-банално активен, че да стигне до решението да си сложи такъв псевдоним!?? 🙁

  „Ангел небесен“….-бегай оттука бе! 🙁

 7. refab каза:

  което поне да препоръчва да не се използват гръмки неподходящи пряко религиозни псевдоними, израз на лош вкус и дебелашко? самочувствие от типа на „Ангел небесен“ или примерно имената (като псевдоними) на апостолите, или (недай Боже!) още по-неподходящи, използването на които би направило асоциация с, или ще си е „живо“ недопустимо поругаване! 🙁

 8. p_stefanos каза:

  Възторжен привет и сърдечна благодарност на о. Павел за труда му!
  Чел съм негови статии и съм слушал негови лекции по тази колкото важна толкова и интересна тема.
  Отдавна очакваме с голям интерес книгата за гностицизма, за който едно от най-точните определения е “тъмният двойник на християнството”.
  Отдавна не и издаван истински богословски труд от български автор! Затова може да се каже, че за българското богословие книгата има това значение, което има библиотеката от Наг-Хамади за световната наука.
  Огромна част от съвременните християни всъщност изповядват един стихиен гностицизъм, без самите да съзнават това. И това са тези, които се мислят за по-просветени, защото пазарът е задръстен от книги, които проповядват безбройните превъплъщения на гностицизма – дуализъм, символизъм и синкретизъм. Слепците предпочитат сляп бог. Особено полезна ще бъде книгата за тяхното просвещаване.
  Ще се постараем да организираме в най-скоро време представяне на книгата в Русе

 9. lyublyana каза:

  Ангелче,темата на дипломната ми работа е“Юдаизъм и Християнство“/сравнително богословие/,не си мисли,че в православните среди не е работено в/у това…и какво?Нима ще си купиш 20 броя?!

 10. Lakota каза:

  сляпата вяра в разни митарства спада ли към онзи „стихиен гностицизъм“ за който говорите? Или Дон Кихот най-добре ще отговори?

 11. Дон Кихот каза:

  Споменавам за митарствата в новата книга, но за тях имам две отделни изследвания. Доказвам, че те произхождат от древноегипетската Книга на мъртвите през гностицизма и павликянството. Ето едната статия в Интернет:

  http://www.truden.com/modules.php?name=News&file=article&sid=220