в. Вяра: Безбожници посегнаха на църквите, поругават и гробове


сн. вестник ВяраИзточник: в. Вяра

Крадци посегнаха на църковни храмове в Благоевградска област по време на великденския пост. Апаш е разбил входната врата на канцеларията на храма “Свето Преображение”, намиращ се в стария гробищен парк в Благоевград. Откраднати са монети и банкноти на обща стойност около 50 лева. Канцеларията е разбита през нощта на петък срещу събота. Богохулници са разбили църквата “Св. Тодор Стратилат” в петричкото село Мититово.

Сигналът за посегателството е подаден в събота от кмета на селото. Дежурна група е посетила местопроизшествието и е установила, че от храма е откраднат чугунен казан за варене на курбан и църковна утвар на обща стойност около 150 лева. При огледа е установено, че крадците са разбили вратата на църквата с помощта на две дървени греди с дължина от 2 метра.

Вандали са поругали паметни плочи на старите гробища в Благоевград, установи проверка на „Вяра”. Мраморна плоча над вечния дом на 40-годишна благоевградчанка е строшена. Поломени са оградата и пейката на гроб, намиращ се в съседство. Благоевградчани разказаха, че цигани вилнеят в старите гробища. Наскоро възрастна жена е била заплашена с нож от ром, който изтръгнал дамската й чанта.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...