Герджиков: Българите в православната асамблея ще са нащрек


Източник: Дневник

Представителите ни в интерпарламентарната асамблея по православие ще са нащрек дали няма да бъде застрашен интерес на България, смята председателят на парламентарната комисия по вероизповедания Огнян Герджиков (НДСВ). Той беше обявил "пасивна съпротива" на българско участие в организацията, след като по негово искане Националната разузнавателна служба (НРС) изготви доклад, според който чрез асамблеята Русия си осигурява влияние. В сряда изпращането на четирима български представители в организацията предизвика сериозен спор сред депутатите дали изобщо страната ни да има делегация в структура, обслужваща интереси на Москва.

Изпълнена е програмата минимум – да се заостри вниманието, каза Герджиков в четвъртък и допълни, че след решението вече няма смисъл докладът на разузнаването да се обсъжда в парламента. В този доклад се виждат връзките между руските спецслужби и българската организирана престъпност, посочени са хора, имена, начини, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов пред БНТ. Негови съпартийци обявиха, че възнамеряват да отнесат въпроса към парламентарната комисия по вътрешна сигурност.

Председателят на вътрешната комисия Николай Свинаров (НДСВ) обаче даде да се разбере, че не е особено притеснен от документа. Разузнаването като че ли по-скоро е преписвало вестниците, разказаха пък депутати, които проявили интерес към данните на НРС. В папката с гриф "Строго секретно" имало известните вече информации, че фирми като "MG корпорация" на убития Илия Павлов, "Лукойл", "Овергаз" работят с българския клон на основания в Русия Фонд за единство на православните народи, който цели подпомагане на асамблеята.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...