Всеки ден: Синодът скочи срещу „Шифърът на Леонардо“



Източник: Всеки ден

Църквата иска забрана на филма у нас

Светият Синод на Българската православна църква призовава институциите в страната да направят необходимото, за да спрат прожектирането в България на филма по романа на Дан Браун "Шифърът на Леонардо". Лентата излиза по нашите екрани утре, за когато е насрочена и световната премиера на филма. Чрез разкриването на едно убийство в наши дни, авторът Дан Браун разкрива алтернативна история на християнството. Едно от най-спорните твърдения е, че Исус е бил женен за Мария Магдалена, двамата са имали дете, а родът им продължава и до днес.

Св. Синод е дълбоко обезпокоен и възмутен от този богохулен и лъжеисторически филм, пише в специално изявление, което беше прието на днешното заседание. Ако за сериозния учен богослов това е куп от лъжи и измислици, то за масовия читател и зрител, лишен десетилетия от исторически обусловано православно християнско вероучение, този филм е зловреден, оскърбителен и руши нравствените устои на обществото и държавата, смятат от Синода. Според духовниците това ще се отрази пагубно на борбата срещу пороци като наркоманиите, проституцията, престъпността и други злини на съвремието.

Същевременно и Китайската католическа църква призова последователите си в страната да бойкотират "Шифърът на Леонардо" като заявиха, че продукцията нарушава религиозната етика, предаде Синхуа. Филмът е обида към чувствата на духовенството и последователите на Църквата, се казва в декларация на висшия католически клир в Китай. Пекин разреши лентата да бъде прожектирана без съкращения в повече от 30 кина след премиерата й вчера. Католическата църква също не е съгласна с теориите в продукцията. Ватиканът призова вярващите да се отнасят към книгата и филма с повишено внимание.

Монсеньор Жан-Мишел ди Фалко, епископ на Гап и председател на Съвета за комуникации на Конференцията на епископите на Франция обаче смята, че кампаниите и кръстоносните походи срещу филма са напълно нелепи. Той каза това в сряда вечерта след като гледа "Шифърът на Леонардо" на кинофестивала в Кан. "Съжалявам, че в цяла Европа и в света в църквата имаше толкова емоции, преди да е гледан филмът. Току-що го гледах и няма наистина никаква причина за безпокойство: той не може да промени вярата на тези, които я имат, а още по-малко може да засили съмненията на тези, които вече се съмняват", каза монсеньор Ди Фалко пред АФП.

"Шифърът на Леонардо" излезе в САЩ през март 2003 г. и веднага се превърна в бестселър, който в последствие бе преведен на 44 езика. За 2 години са продадени 25 млн. екземпляра от романа в цял свят. Печалбата за Дан Браун надвишава 270 млн. долара.

Режисьор на филма е Рон Хауард. Дан Браун е съсценарист заедно с Акива Голдсман. В ролите са Том Ханкс, Одри Тоту, Иън МакКелън, Пол Бетани, Жан Рено, Алфред Молина. Авторът нееднократно обясни, че книгата му е художествено произведение, а не научен или религиозен труд. Той обаче е доволен от реакцията на Църквата срещу романа. Според него разногласията и споровете водят само до оздравяване на Църквата.

Според Рон Хауард това е просто един филм и тезите в него не бива да се приемат така болезнено в някои църковни кръгове. На вчерашната пресконференция в Кан Том Ханкс изрази увереност, че източноправославната църква ще приеме филма толерантно. Актьорът Йън Макелън, който е известен гей активист: "Много съм щастлив да вярвам, че Исус е бил женен. Знам, че католическата църква си има проблеми с хомосексуалистите. Е, сега вече ще има абсолютно доказателство, че Исус не е бил гей".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...