Дневник: Светият синод заклейми „Шифърът на Леонардо“


Църквата призова филмът да бъде свален от кината

ПАТРИАРХ МАКСИМ ПРЕХВЪРЛИ ВРЕМЕННО ПЪЛНОМОЩИЯТА СИ на Варненския и великопреславски митрополит Кирил. Такъв документ е бил подписан от патриарха във вторник вечерта, потвърди Ловчанският митрополит Гавриил пред БНР. 92-годишният глава на Българската православна църква е в болница със счупен крак. Според Гавриил митрополит Кирил ще ръководи единствено заседанията на Светия синод и ще получава подобно пълномощно преди всяко, както и съвети какво да прави. В четвъртък Кирил заяви, че не трябва да се счита, че патриархът е предал изцяло властта.

Светият синод на Българската православна църква в четвъртък заклейми холивудския филм "Шифърът на Леонардо", направен по едноименния бестселър на Дан Браун, който тръгва от в петък по кината. В декларация синодът призова институциите в страната да направят всичко необходимо, за да бъдат предотвратени насрочените прожекции в България.

Светият синод, който проведе извънредно заседание в четвъртък по въпроса, е "дълбоко обезпокоен и възмутен от този богохулен и лъжеисторически филм", се казва още в декларацията. От църквата се притесняват, че лентата може да се отрази пагубно на борбата с пороци като наркоманията, проституцията, престъпността и "други злини на съвремието". Ако за сериозния учен богослов това е куп от лъжи и измислици, то за масовия читател и зрител, лишен десетилетия от исторически обусловеното православно християнско вероучение, този филм е зловреден, оскърбителен и руши нравствените устои на обществото и държавата, заявяват от синода.

Целият текст във в. Дневник

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...