Дума: България се поклони пред будителите си


Източник: в. Дума, бр. 257

Училищни знамена и портрети на възрожденци държаха учениците, които поведоха празнични шествия в цялата страна вчера в Деня на народните будители. Въпреки студеното време още от 9 часа сутринта пред Народната библиотека в столицата започнаха да се събират ученици и преподаватели от над 100 училища, представители на академичната общност и граждани. След като положиха венци пред паметника на светите братя Кирил и Методий, те се включиха в голямо шествие към Народния театър "Иван Вазов". То бе водено от възпитаниците на Духовната семинария, носещи иконата на първия народен будител св. Иван Рилски. Редом до тях бе и просветният министър Даниел Вълчев, заедно с депутати и ректори на висши училища.

Пред Народния театър бе запален Огънят на просвещението, който символично беше даден на факлоносци от всяко училище. Ученици от 54 СОУ рецитираха откъси от "Епопея на забравените", а по-късно в Народния театър министър Вълчев връчи на 15 учители с годишната награда на МОН "Константин Величков" за принос в образователното дело. Малко са държавите, които имат празник на националния дух. Българските учителите винаги са били народни будители, каза министърът.

Малко по-късно на церемония пред паметника на Незнайния воин 15 училища в София получиха знамена от кмета Бойко Борисов в рамките на проекта "Моето училище – нашето знаме" на общината. Те бяха осветени от Знеполския епископ Николай.

Пловдивските ученици също излязоха на празнично шествие. Те поднесоха цветя пред паметниците на Найден Геров, Йоаким Груев, Паисий Хилендарски, Захари Стоянов, Иван Вазов, Христо Г. Данов, Христо Ботев, Душо Хаджидеков.

Изложба с над 50 буквара пък нареди Бургаската библиотека "Пейо Яворов" за Деня на народните будители, а в парада на града участваха над 800 деца.

По случай празника Варненският и Великопреславски митрополит Кирил изнесе заупокойна молитва пред паметника на Паисий Хилендарски. Кметът на Варна Кирил Йорданов призова присъстващите да си спомнят европейската принадлежност на България, националните ни герои и културни феномени.

Панихида за родопските будители и свещеници бе отслужена вчера в катедралния храм "Св. Висарион Смоленски" в Смолян. В словото си пред миряните свещеник Димитър Михайлов припомни за приноса на свързани с историята на Родопите възрожденски личности като Св. Висарион Смоленски, поп Глигорко, Стою Шишков и др.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...