Дума: Католиците вече със своя катедрала в София


Държавният секретар на Ватикана Анджело Содано освети храма "Свети Йосиф", вътре пуснаха само ВИП-гостите, стотици богомолци останаха в двора

"България е известна като страна на розите. В нея светите братя Кирил и Методий донесоха славянската писменост, чрез която бе християнизирана източната част от континента. Затова вие – българите, сте призвани да станете носители на евангелското благовестие в Европа". Бурни ръкопляскания последаха тези думи на държавния секретар на Ватикана кардинал Анджело Содано по време на проповедта му в новата катедрала "Св. Йосиф" в София. Вчера заедно с папския нунций Джузепе Леанца, председателя на епископската конференция епископ Христо Пройков и останалите католически епископи у нас той освети новия храм, издигнат на мястото на разрушения от бомбандировките на 30 март 1944 г.

С блокирано движение и засилена полицейска охрана се събудиха вчера живеещите около улиците "Пиротска", "Княз Борис I", и бул. "Тодор Александров". Масивна решетка бе спусната на подхода на подлеза при спирка "Сердика" на метрото по посока на новия храм. За да стигнат до него или пресекат по други свои дела, пешеходците притичваха на зиг-заг между автомобилите по булаварда току пред погледа на полицаите, правещи се, че не ги виждат.

Спретнати младежи любезно, но категорично разпределяха дошлите за събитието още на тротоара пред катедралата. В нея те пускаха само политици, дипломати, духовници и монахини, снабдени предварително с покани. Редовите вярващи, повечето пътували цяла нощ с автобуси и влакове от Врачанско, Плевенско и Пловдивско, за да се помолят в новия храм, бяха разпределени да наблюдават освещаването му пред две видеостени в двора и на терасата на църквата. Въпреки видимата несправедливост, хората гледаха церемонията благоговейно и смирено в абсолютно мълчание.

На службата, продължила над два часа, присъстваха вицепрезидентът Ангел Марин, министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, министърът на културата Стефан Данаилов, Видинският митрополит Дометиан, Русенският митрополит Неофит, главният секретар на Светия синод архимандрит Наум, ръководителят на делегацията на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас, заместник-главният мюфтия Шенол Али Мустафа.

Нека българите да се превърнат в носители на евангелското благовестие в Европа. Това пожела в проповедта си, прочетена на български език държавният секретар на Ватикана кардинал Анджело Содано. От днес София се превръща в един малък Йерусалим, защото в центъра й – наред с източно православните черкви, джамията и синагогата, вече ще има и католическа катедрала. Днес е един велик ден за религиозната история на България, нашето виждане за живота е, че един град има нужда от училище, болница, фабрика, стадион, но един град не може да съществува без черква, заяви кардинал Содано. Духът дава живот на тялото, а християнският дух дава душа на съвременното общество. Освещавайки този храм, София ще даде пример на Европа и ще върви към икономически, материален и духовен прогрес, отбеляза той.

Кардинал Анджело Содано предаде поздрави от папа Бенедикт Шестнайсети и неговия благослов за целия български народ. От неговото име държавният секратар на Ватикана поздрави патриарх Максим, митрополитите и епископите на Българската православна църква и посочи, че силните връзки между източната и западната църква идват още от светите братя Кирил и Методий. Кардинал Содано изтъкна, че подобно е било посланието и на покойния папа Йоан Павел Втори по време на посещението му в България през май 2002 г. Тогава той освети първия камък за все още незапочналия градеж на катедралата "Св. Йосиф". Първата копка бе направена на 2 юли същата година.

По време на първата света литургия, отслужена вчера в новоосветения храм, бяха четени текстове от Светото евангелие на български, италиански, английски и френски език. Светото причастие бе преосъществено в златен потир и раздадено от дискос, дарени на енорията "Свети Йосиф" от папа Йоан Павел Втори. Кардинал Анджело Содано помаза с миро олтара на храма, в който се издига 7-метрово дървено разпятие на Исус Христос. Католическите епископи помазаха с миро стените на катедралата и прекадиха вътрешността й. Церемонията завърши с "Многая лета", тон, за която даде отец Грозю Грозев от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Многолетствието той започна с името на папа Бенедикт Шестнадесети.

Държавният секретар на Ватикана поднесе на храма подаръка на папа Бенедикт Шестнадесети монстранция (дарохранителница, б.а.), издържана напълно в стила на вътрешното обзавеждане на катедралата. От името на Светия синод Видинският митрополит Дометиан връчи икона на Богородица – Умиление, а министърът по европейските въпроси от Меглена Кунева поднесе от името на премиера Сергей Станишев потир и дискос.

Архитекти на катедралата, която е строена с финансовата подкрепа на Ордена на отците капуцини от Германия, Швеция и Австрия, са Константин Пеев и Стоян Янев. Храмът разполага с 350 места за сядане, а с правостоящите събира около 1000 души.

Катедралата е дълга 23 м, широка е 15 м, висока е 19 м, а с покрива височината й остига 21 м. Кулата на камбанарията е 33 м, в нея има четири електронни камбани, които се управляват чрез компютър.

в. Дума, бр. 117, 22 май 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...