Дума: Научен симпозиум „Византия и славяните“


Над 140 учени от цял свят отбелязват 20-годишнината на центъра "Проф. Иван Дуйчев"

Международен научен симпозиум "Византия и славяните", който е посветен на 20-годишнината от основаването на Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към СУ "Св. Климент Охридски", се организира от 12 до 14 май в Алма матер, съобщиха за ДУМА организаторите от ЦСВП "Проф. Иван Дуйчев" и фондация "Елена и Иван Дуйчеви" под егидата на проф. Боян Биолчев, ректор на Софийския университет.

Съпътстващата програма е богата на събития и ще даде възможност на участниците в симпозиума да се запознаят с различни аспекти от историята и дейността на център "Иван Дуйчев". Предвиждат се няколко изложби. Първата, "Традиции и съвременност – дарение на български художници от колекцията на ЦСВП "Иван Дуйчев" и фондация "Елена и Иван Дуйчеви", е подредена от вчера в Националната художествена академия. Експозицията "Писмените традиции на Балканите IХ-ХIХ век", която се открива днес от 19,30 ч., показва експонати от най-голямата сбирка от гръцки ръкописи в България от центъра "Дуйчев". Изложбата е нашият скромен опит да продължим започнатото от проф. Иван Дуйчев и от други видни български изследователи на старината, събиране на разпръснатото по света православно културно наследство, като го поднесем на широката аудитория, обясни проф. Аксиния Джурова. Насловът на изложбата е пряко свързан с историята на региона, в който живеем и който периодически е претърпявал драматични катаклизми и промени, довели до интензивната миграция на културни ценности, обмен на идеи, симбиоза на култури, езици. "Писмените традиции на Балканите" са образ на нашите различия и толерантност, които са най-голямото ни богатство, допълва проф. Джурова.

Другата изложба е с материали от международните научни проекти "Rinascimento virtuale" и "Vestigia" с участието на ЦСВП "Проф. Иван Дуйчев" във фоайето на СУ "Св. Климент Охридски". Тя се открива на 12 май от 13 ч. В програмата е включено и представяне на над 60 заглавия на центъра. Симпозиумът ще приключи с посещение на Бачковския манастир на 14 май.

Почетни председатели на симпозиума са негово светейшество патриарх Максим, проф. Петър Шрайнер, президент на Световната асоциация на византинистите, д-р Дайсаку Икеда, почетен президент на университета "Сока" и "Сока Гаккай интернешънъл" – Япония, Нонка Дуйчева, президент на фондация "Елена и Иван Дуйчеви". В организационния комитет са проф. Аксиния Джурова, директорка на ЦСВП "Проф. Иван Дуйчев", проф. Г. Бакалов, зам.-ректор на СУ, проф. Божидар Йонов – ректор на Националната художествена академия, и други. Международният симпозиум се организира със спонсорството на главно управление на архивите към МС, фонд "13 века България", фондация "Българи", НХГ, НХА и други, както и на безвъзмездната помощ на над сто съвременни български художници и дарители.

в. Дума, бр. 109, 12 май 2006
повече по темата

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...