Монитор: Владици уговарят Алексий II за българска църква в Москва


Митрополитите Кирил Варненски, Гавриил Ловешки и досегашният посланик в Москва Илиян Василев уговаряха Негово Светейшество руския патриарх Алексий II да отпусне място за построяване на български православен храм на името на Киевския и Московски митрополит св. Киприан, който е българин.

Поводът бил 600-годишнината от кончината на светеца. Той е погребан в Успенския събор в Кремъл и е обявен за светец и от двете църкви.

Преди около месец решението за построяване на българска църква в Москва е минало през Светия синод и владиците поискали среща с Руския патриарх.
Преди два дни от Москва се обадили, че Алексий II може да приеме духовниците ни и те заминали за Русия, моментално още същия ден.

"Очакваме подкрепа и съдействие освен от патриарх Алексий II и от кмета на Москва Юрий Лужков", споделиха пред "Монитор" духовници.

На 29 септември започва и голяма научна конференция, след което дните на Киприян ще продължат със съвместна служба и хорови концерти. Митрополит Кирил ще участва в литийното шествие в Деня на българските и славянски първоучители св.св. Кирил и Методий на 24 май, което тръгва от Кремълския успенски събор към паметника на двама братя, издигнат на Славянския площад в руската столица.

в. Монитор, бр. 2577, 23 май 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...