Монитор: Исхемична болест мъчи патриарх Максим



Източник: Монитор

Исхемична болест мъчи патриарх Максим и вследствие на това заболяване са зачестилите му падания, научи "Монитор".

Дядото тежко нарани единия си крак на 29 октомври миналата година, а на 1 май е счупил и другия. Преди четири дни главата на Българската православна църква е бил приет по спешност в Университетска болница "Лозенец" и незабавно е бил опериран.

"Патриархът е добре, няма нищо тревожно в състоянието му", заяви шефът на здравното заведение д-р Любомир Спасов. Той обясни, че коментар за състоянието на духовника ще направи след неговото изрично разрешение.

"Исхемичните нарушения са нещо нормално за възрастни хора. Болестта всъщност е старческо стеснение на съдовете, които снабдяват с кръв мозъка. При липсата на достатъчно оросяване на мозъка, умират клетки и органът  не работи нормално. Това често води до губене на равновесие и човек обикновено пада", обясни лекар от Медицинска академия. Максим е на 91 години.

При първото подобно лечение патриарх Максим остана в здравното заведение четири месеца. Той бе изписан в средата на януари.

Първата църковна служба, която той оглави, бе вечерната Великденска литургия в столичния храм-паметник "Свети Александър Невски" на 22 срещу 23 април т. г.

На 24 май българският патриарх трябваше да освети паметника на светите братя Кирил и Методий в градинката пред Народната библиотека.

По всяка вероятност заради влошеното му здравословно състояние, службата ще води митрополитският викарий Знеполски епископ Николай.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...