Монитор: Малтийски рицари ще печатат марки у нас


сн. Иван Негревски, МониторРицарите от „Суверенен военен благотворителен орден на св. Йоан от Ерусалим, Родос и Малта" ще печатат марките си у нас и ще изработват значки, медальони и ордените си в българския монетен двор, научи "Монитор".

Това станало възможно, след като президентът на България Георги Първанов и великият магистър на ордена принц Фра Ендрю Бърти договорили две двустранни споразумения, Договор за сътрудничество в хуманитарна помощ и Договор за пощенските услуги между България и Ордена, в "Гербовата зала" на президентството.

За България Договорът за сътрудничество и хуманитарна помощ бе подписан от министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски, а от страна на ордена ­ – от Великия хоспиталиер на ордена. Договорът за пощенските услуги пък бе подписан от министъра на транспорта Петър Мутафчиев и от Джан Лука Киавари ­ Велик, трезор на ордена на Малта.

Час преди това принц Бърти и водените от него рицари бяха на посещение в Светия синод на Българската православна църква. Там те бяха посрещнати от седем митрополити начело с председателя на малкия Свети синод Варненския владика Кирил. Поканата към принца за срещата била лична, тя била отправена преди време лично от Н.С. Патриарх Максим и без решение на Синода, но поради здравословни причини той помолил митрополитите да го отменят и те да приемат високия гост.

"Принц Ендрю Бърти знаеше, че няма да се срещне с патриарха, това бе уточнено предварително от доста дълго време", каза след срещата в синодалната палата дядо Дометиан Видински. Митрополитът допълни още, че Фра Ендрю Бърти посетил Синодалната палата в знак на голямото си уважение към БПЦ. По думите на владиката, Великият магистър на Малта е споделил, че чрез посланика на ордена у нас ще проучи възможността за създаването в България на дом за изоставени, извънбрачни деца. Такъв дом, както и своя болница, Суверенният орден на Малта имал вече в Румъния, Русия и Беларус, допълни Видинският митрополит.

От монетния двор в София не бяха запознати с желанието на рицарите от „Суверенен военен благотворителен орден на св. Йоан от Ерусалим, Родос и Малта", но заявиха, че с радост ще приемат рицарски поръчки, още повече, че вече има повод: орденът "Стара планина", с който президентът удостои великия магистър принц Ендрю Бърти, е тяхно производство.

Публикувано във в. Монитор, бр. 2510, 15 март  2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...