Монитор: Мюфтийството отказва да намали високоговорителите


Източник: в. Монитор, бр. 2634

Главно мюфтийство категорично отказва да намали шума от високоговорителите на столичната джамия "Баня башъ". Няма да намалим звука от молитвата, която призовава вярващите на молитва", заяви главният секретар на мюсюлманското вероизповедание Хюсеин Хафъзов. В момента звукът на говорителите е на последна, 6-та степен, както е от години, допълни той.

В същото време обаче, от Главно мюфтийство твърдят, че виковете от високоговорителите не се чували дори и от намиращия се наблизо хотел "Мария Луиза".

Преди ден на среща с кмета Бойко Борисов Хафъзов обяви, че високоговорителите са максимално намалени и няма накъде повече.

Снощи хората на Волен Сидеров организира граждански протест пред мюсюлманския храм с искане да спрат денонощните привизи за молитва.

Междувременно от Демократи за силна България призоваха да спре ескалацията на проблема с озвучаването на софийската джамия "Баня Башъ". ДСБ считат, че Волен Сидеров не може да представлява националното мнение по този въпрос.

Омбудсманът Гиньо Ганев също счита, че високоговорителите не трябва да бъдат премахвани, а намалени.

Депутатът Огнян Герджиков от НДСВ смята, че ако джамията използва "твърде агресивно високоговорителите си, ще трябва да ги намали до някаква степен, в нормални граници, защото това очевидно смущава центъра на София".

От ДПС пък отказаха коментар с мотива, че това е работа на Главно мюфтийство.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...