Монитор: Православната ни църква открива поклоннически дом в ЕрусалимИзточник: в. Монитор, бр. 2678

Българската православна църква (БПЦ) ще открива православен поклоннически дом в Ерусалим, научи "Монитор". Според представители на БПЦ нашата патриаршия била единствената, която нямала поклоннически дом в Светите земи.

Решението се очаквало да бъде взето на септемврийската сбирка на митрополитите след лятната им ваканция. Освен приема на курсисти в духовните семинарии, трансплантациите на органи, забравеният вече Църковно-народен събор и църковните финанси, владиците ще разглеждат и ситуацията с българските енории в Португалия, Испания и Италия.

"Задграничните енории са много важен въпрос, който не търпи отлагане, защото той засяга както интересите на нашите съграждани, православни християни зад граница, така и ще донесе чисто финансови постъпления в църквата ни", заяви близък до църквата политик.

От известно време обаче църковните дела в Европа не вървели добре. Според владици вината била в епископ Тихон, който сега замествал оттеглилия се по здравословни причини в американския град Финикс в щата Аризона Западноевропейски митрополит Симеон.

Преди известно време дядо Симеон искаше да се оттегли от митрополитския пост, но когато стана ясно, че епископ Тихон няма да го замени, владиката оттегли писмото до Светия синод и остана на мястото си.

На 22 май тази година Старозагорският митрополит Галактион се е срещнал с архиепископ Тетаманаци, заместник на кардинала на Милано и е договорил в града да се основе българска енория. "Всичко беше уредено и договорено. Дядо Тихон трябваше само да пусне едно писмо до кардинала и да почакаме те да решат какво место да ни дадат", припомнят запознати. В същото неуточнено положение, по вина на епископ Тихон, според тях, са и българските енории в Португалия и Испания.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...