Монитор: Реставрацията на Боянската църква пред приключване


сн. Александър МихайловИзточник: в. Монитор, бр. 2621

Реставрацията на десетките уникални стенописи в строената през XI в. Боянска църква в София е пред приключване. Свършена е основната работа по тях, предстои фината доработка върху изображенията. С реставрирането се занимават български специалисти, като техен ръководител е шефът на катедра "Реставрация" в Художествената академия проф. Григор Григоров. Той се наел със задачата след дълъг разговор с шефа на НИМ Божидар Димитров.

"Боянската църква стоеше години наред без да се пипа. Никой не смееше да се заеме с нея – знаете, че всички стенописи в нея са уникални и са обект на международна защита – това е паметник на ЮНЕСКО със световно значение. Реставрацията бе наложителна, но се изнизаха десетки специалисти, които искаха непосилни пари. Един българин, който от години живее и работи като реставратор в САЩ, каза, че може да го направи, но това ще струва 1,5 млн. долара", разказва Димитров. Тогава той започнал обиколки при български реставратори. Няколко му отказали. Накрая проф. Григоров склонил да се заеме със задачата. 150 хил. лв. са необходимите пари за материали и работа.

Най-известният стенопис в Боянската църква – Севастократор Калоян и съпругата му Десислава, е "светнал" след реставрацията.

"100 хил. лв. събрахме за кратко време. Още 50 ще намерим. Дават и фирми и меценати. Оказа се, че българинът може и да гради, не само да руши", обяснява Божидар Димитров.

При свалянето на слоеве от най-известния стенопис в Боянската църква – Севастократор Калоян и съпругата му Десислава, реставраторите се натъкнали на покритие с безир. Оказало се обаче, че той е запазил цветовете. В момента те са "извадени" и стенописът е значително по-ярък от това, което можеше да се види преди затварянето на църквата. "Светнали" изглеждат и десетките композиции на светци и ангели с изключително изразителни изображения. Реставрацията трябва да приключи окончателно до декември. Дарителите, с чиято помощ се прави това, ще бъдат изписани на мраморна плоча пред Боянската църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...