Проф. Любомир Иванов: Бъдещо посещение на папата у нас е реалистично


Източник: в. Дума, бр. 288

Целта на участието ни в аудиенцията при папа Бенедикт XVI беше да му подарим на една българска карта на остров Ливингстън. Връчването стана пред една много внушителна аудитория от нас 8000 човека. Това заяви специално за ДУМА председателят на Атлантическия клуб в България проф. Любомир Иванов. Във водената от него делегация участваха почетният председател на клуба и ръководител на комисията по външна политика в парламента Соломон Паси, зам.-външната министърка Гергана Грънчарова, генералният директор на БТА Максим Минчев, издателят на в. ДУМА и собственик на ВВТ Петър Манджуков и др.

Папата направи изложение, което бе посветено като цяло на посещението му в Турция и на съвместната работа на християни и мюсюлмани за мира, обясни проф. Иванов. При думите, които главата на римо-католическата църква е разменил с българската делегация, е проявил интерес, че точно нашата страна е дала наименованието на полуострова в Ливингстън. Станало е дума и за традиционното партьорство между светия престол и Атлантическия клуб. На въпрос за поканата, отправена към Бенедикт XVI да посети България, проф. Иванов заяви, че формалната покана предтсои да му бъде отправена в най-скоро време. Но вярвам, че едно такова посещение е възможно и реалистично, катрегоричен беше той.

Веднага след аудиенцията при папата, делегацията е отлетяла за Атина, където се провежда 52-та годишна Асамблея на Международната Атлантическа Асоциация (АТА). Срещата е в разгара си, имаше и видеосреща с генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, поясни Любимир Иванов. Освният акцент във форума е Афганистан. Провела се е задълбочена дискусия, в която своя опит е представил холандски офицер, участващ в провинциален екип за реконструкция в Афганистан. Това са т. нар. тимове, които действат в най-опасните зони на размирната държава.

Моето мнение е, че България трябва да фокусира своя опит там, където да бъде полезна, обясни председателят на Атлантическия клуб. По думите му можем да намалим участието си в мисии, които вече не са толкова съществени за Алианса и за България. Такава например била тази в Косово. В Афганистан страната ни би могла да участва по-сериозно като поеме един екип за провинциална реконструкция, или сами, или съвместно с друга страна, изрази становището си проф. иванов.

Сред лекторите на форума в Атина са освен генералният секретар на НАТО, още председателят на АТА Робърт Хънтър, гръцкият военен министър Евангелос Маймаракис, албанският му колега Фатмир Медиу, македонският министър Лазар Еленовски и др.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...