Сега: Папата шокиран от реакциите на мюсюлманите



Снимка: РойтерсИзточник: в. Сега

Истински съм опечален от реакциите, предизвикани от кратък откъс от речта ми, който бе изтълкуван като обиден за вярващите мюсюлмани, а това бе само цитат от средновековен текст. Това заяви вчера в лятната си резиденция Кастел Гандолфо папа Бенедикт XVI, който за пръв път лично коментира реакциите на речта му в Германия. Понтификът каза, че е шокиран и съжалява от отношението към изказването му в мюсюлманския свят, но не се извини, отбеляза Би Би Си.

"Цитатът по никакъв начин не изразява личното ми схващане. Надявам се съботната декларация на моя държавен секретар да успокои духовете и изясни истинския смисъл на речта ми. Тя бе покана за откровен и искрен диалог при пълно взаимно зачитане", каза Светият отец.

В четвъртък папата цитира византийския император от ХIV век Мануил II Палеолог, който казал,че пророкът Мохамед бил донесъл на света само "злини и безчовечие".

Това изказване предизвика вълна от негодувание в ислямския свят и принуди италианските власти да разпоредят на специалните служби и полицията в страната стриктно да следят ислямистките радикални среди, за да бъдат предотвратени и избегнати "прояви и насилствени действия". Получена бе и конкретна заплаха от две иракски въоръжени групи, членове на които се заканват да ударят Рим и Ватикана в отговор на изказването на Бенедикт XVI за пророка и свещената война.

70-годишна италианска монахиня и телохранителят й бяха застреляни вчера от неизвестни въоръжени лица в детска болница в сомалийската столица Могадишо. Това било реакция на гневни мюсюлмани заради изказването на папата, заяви за Ройтерс висш сомалийски ислямист.

Независимо от гневните реакции в мюсюлманския свят турският външен министър Абдуллах Гюл заяви, че очаква посещението на папа Бенедикт ХVI в Турция, предвидено за края на ноември, да се състои. Преди да замине за Ню Йорк за участие в годишната сесия на Общото събрание на ООН, Гюл подчерта, че не може да става въпрос за никакви промени във връзка с планираното посещение на Светия отец в Турция.

Сигурност

Италианската полиция предприе изключителни мерки за сигурността на папата. На неделната ангелска благословия в лятната резиденция на папата в Кастел Гандолфо Бенедикт ХVI бе охраняван плътно от цивилни и униформени полицаи, които при проверките за сигурност толерантно се опитваха да не безпокоят събралите се поклонници. МВР на Италия е разпоредило на префектите на полицията да повишат равнището на национална сигурност след отправените заплахи от някои ислямистки групи във връзка с изказването на Бенедикт ХVI.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...