Сега: Пловдивски университет забрани забрадките


Източник: в. Сега

Носенето на забрадки и фереджета в Медицинския университет в Пловдив се забранява. Това са решили ректорът доц. Георги Паскалев, просветният министър Даниел Вълчев и министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Ректорът бе изправен пред дилемата от 2 частни фирми за набиране на студенти от чужбина, които представляват 110 момичета от Турция. Мюсюлманките са готови да плащат по 4000 евро годишно за обучението, но при 2 условия – да им се разреши да носят забрадки, както и да спят на самостоятелен етаж в общежитията.

Законът за висшето образование ясно казва, че образованието е светско и не се подчинява на доктрини, идеология, религия и политика, обясни доц. Георги Паскалев. Той смята да покани родителите на тези момичета, за да потърсят компромисни варианти. „Ние държим да не ходят забулени в аудиториите, учебните и операционните зали. Но нямаме нищо против да носят забрадки извън тези помещения", допълни ректорът.

Министър Гайдарски пък ще поиска специална наредба за униформите в медицинските учебни заведения. Очаква се забраната за всякакви религиозни символи в училища и вузове да бъде записана в законите за народната просвета и за висшето образование.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...