Сега: Свещеник затрупал древен храм с бетон



сн. Божидар Божков, в. СегаИзточник: в. Сега

Магазинът до църквата в центъра на Созопол, под който според археолозите има останки от древен храм.

"Созополският свещеник отец Иван е покрил с бетон древен храм, за да го скрие от археолозите", обяви шефката на Бургаския исторически музей Цоня Дражева. Останките се намирали до църквата "Свети Георги" в центъра на Созопол, където служи свещеникът.

"Там намерихме части от християнска мозайка и саркофаг на епископ, което показва, че на мястото е имало храм. Датирахме го от IV век", обясни Дражева. Въпреки настоятелните й молби, отецът не ги допуснал до разкопки, а залял мястото с бетон и изградил отгоре магазин за продажба на китайски и индийски сувенири.

Отец Иван обаче отрече всичко. "Всеки може да твърди, че някъде има древни остатъци, но нали ако имаше такива, ние щяхме да ги видим", каза свещеникът. Дражева обаче заяви, че е имало предписания на Националния институт за паметниците на културата на мястото да не се строи, докато не се проучи теренът.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...