Сега: Учени от Испания до Япония честват Центъра „Иван Дуйчев“


Актуални проблеми на славяно-византийските отношения, на кирилометодиевистиката и Средновековието ще бъдат разисквани на Международния научен симпозиум "Византия и славяните", посветен на 20-годишнината от основаването на Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" с директор проф. Аксиния Джурова. Сред тях – "Автокефалността на славянските църкви – слабост на Византия или дипломация", "Митарствата на душата – текст и изображение", "Епископ Вулфила, готите и Източната църква" и много други. Тържественото откриване е утре в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

В симпозиума ще вземат участие над 140 учени от различни области на хуманитаристиката, сред които 80 чужденци от 20 страни – Австрия, Армения, Ватикана, Германия, Гърция, Израел, Испания, Италия, Кипър, Македония, Полша, Русия, САЩ, Сърбия и Черна гора, Турция, Франция, Хърватска, Чехия, Швейцария и Япония. Проявата се организира под егидата на ректора на СУ проф. Боян Биолчев. Доклади ще изнесат видните специалисти проф. Игор Шевченко, акад. Васил Гюзелев, проф. Петер Шрайнер, проф. Аурелио Риголи и др.

Симпозиумът е разделен на няколко секции – "Византия и славяните: Моделът – приемственост и развитие"; "Византия и славяните в харизматичността на словото"; "Византия и славяните: Богопознание в образи"; "Византия и славяните: Дългото сбогуване със себе си"; "Cyrilo-Methodianum". Съпътстващата програма също е богата на събития. Ще бъдат открити три изложби с картини, ръкописи и материали от богатия фонд на Център "Иван Дуйчев" и Фондация "Елена и Иван Дуйчеви". Ще бъдат представени също така и излезлите досега над 60 специализирани издания.

публикувано във в. Сега, 11 май 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...