Черно море: Заради сделките с църковните имоти


Източник: в. Черно море, бр. 2727

Епархийска конференция се проведе вчера в "кръглата" зала на Варненската и великопреславска митрополия. Темата на форума бе "Да защитим варненския и великопреславски митрополит д-р Кирил и епархията ни, като прогоним грабителите на църковни имоти, разкрити в предаването "bTV репортерите". Материалът бе излъчен на 14 януари под заглавието "Сделка с църквата". В публикацията става въпрос за злоупотреби с църковни имоти в Рогачево и Българево. Работата на епархийската конференция приключи с приемането на декларация, адресирана до митрополит Кирил и медиите. Подписа си под нея сложиха 34 свещеници, присъствали на форума.

Ние, свещениците на Варненската и великопреславска епархия, заявяваме подкрепата си за Негово високопреосвещенство варненския и великопреславски митрополит д-р Кирил и в същото време остро осъждаме намесата на външни и нецърковни фактори във финансовите дела на нашата богохранима епархия, се подчертава в декларацията. Последните злоупотреби на лицата Митко Секулов (началника на отдел "Синодални имоти" в Светия синод според предаването на bTV – б.а.) и адвокат Веселин Панов (адвокат на Варненската митрополия – според bTV – б.а.), доказват техните комерсиални и използвачески намерения спрямо Българската православна църква, се изтъква по-нататък в документа. Настоятелно молим за тяхното отстраняване от нашата епархия, защото те доказаха с действия и намерения своята некомпетентност.

В края на декларацията свещениците молят епархийския съвет при Варненската и великопреславска митрополия да вземе спешно мерки по случая.

Изявление

Варненският и великопреславски митрополит Кирил излезе с изявление до медиите, според което действията на свещеници от епархията не са били благословени от него. Не е налице благословeние от наша страна да се излиза с декларация от свещенството в епархията и да се свиква пресконференция за медиите. Считам, че те противоречат на разпоредбите на Устава на БПЦ, тъй като същите не са предварително съгласувани с нас в качеството ни на архиерей, управляващ и представляващ Варненска и великопреславска епархия, се казва още в изявлението на митрополита.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...