Стандарт: Двама делят владишкия трон под тепетата


Източник: в. Стандарт, бр. 4951

Избират до месец и половина наследник на Арсений; В Смолян и Кърджали искат отделна епархия

Внезапната смърт на Пловдивския митрополит Арсений отново разбуни страстите в родната правословна църква. Според нейния устав за временно управляващ на овдовялата епархия трябва да се определи някой от архиереите на съседна митрополия. Това са Неврокопският Натанаил, Старозагорският Галактион, Ловчанският Гавраил или Търновският Григорий. Самият митрополит Арсений нееднократно е изразявал волята си след бъдещата му кончина това да бъде Натанаил.

Изненадващо обаче Светият синод определи за наместник на епархията Варненския митрополит Кирил. Според експертите подобно решение не е нелегитимно, доколкото уставът на БПЦ все още не е утвърден в съда. Свещениците и миряните от Пловдивска епархия обаче са недоволни, защото смятат, че митрополит Кирил иска да наложи за нов владика Знеполския епископ Николай. В момента той е викарий на патриарх Максим. На това според тях се дължи и обещанието изборът да се проведе до 45 дни. В южната епархия не искат за архиерей младия епископ Николай, а държат на сегашния игумен на Рилския манастир – 52-годишния Адрианополски епископ Евлогий. Цялата негова духовна кариера е преминала в този регион. Той бе ректор на Пловдивската духовна семинария в продължение на 15 години, а преди това – игумен на Шипченския манастир. Затова и всички го възприемаха като наследник на дядо Арсений. Независимо че е роден в София, корените му са от Родопите, твърдят запознати с родословието на епископа. През 2001 г. той бе един от кандидатите за Ловчански владика. "Нямаме нищо конкретно против епископ Николай, просто си искаме дядо Евлогий", са категорични в Пловдив.

Внезапната смърт на дядо Арсений извежда на дневен ред още един въпрос – този за разделяне на епархията. В момента Пловдивска митрополия е най-голямата в страната. Тя обхваща приблизително границите на 5 области – Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска, Кърджалийска и Хасковска, което я прави трудно управляема от чисто административна гледна точка.

Това се признава неофициално и от висши духовници, и от специалисти по въпросите на БПЦ. А в Смолянско и Кърджалийско още от самото начало на демократичните промени се ширят масови настроения сред свещениците и вярващите за възстановяването на Смолянска епархия. Тя е съществувала до 1670 г., когато е ликвидирана от турците след убийството на последния й архиерей – св. Висарион Смоленски.

Така и епископ Николай, и епископ Евлогий ще станат владици, подхвърлят сега и в Пловдив, и в Смолян. В Светия синод има разнобой по въпроса за деленето на епархиите. Но именно под натиска на местната общественост през последните години се обособиха две нови митрополии – през 1998 г. от Врачанска се отдели Плевенска, а през 2001 г. Доростоло-Червенската се раздели на Русенска и Доростолска.

След като има тези прецеденти, а сегашният устав на БПЦ още не е утвърден, значи няма формална канонична пречка да се отдели и Смолянска епархия, твърдят експертите. (Константин Събчев)

Може да се стигне до жребий

Чл. 44. Щом овдовее някоя епархия, епархийският съвет известява писмено Светия синод, който назначава някого от съседните епархийски митрополити за наместник на овдовелия престол и уведомява Дирекцията по вероизповеданията. Наместникът произвежда избор за митрополит и управлява епархията, докато новоизбраният встъпи в длъжност.

Чл. 45. Светият синод съставя измежду лица с архиерейски чин каталог на кандидатите за митрополитския избор.

Чл. 46.
….
Бюрото се състои от наместника като председател и двама избиратели (духовен и мирянин), избрани от събранието по предложение на председателя.

Чл. 47. …Гласовете веднага се преброяват от бюрото в присъствие на избирателите и ония двама кандидати, които добият пълно вишегласие, се провъзгласяват като законно избрани от клира и народа на епархията за достойни приемници на овдовелия престол. Ако ли вишегласие не получи никой или получи само един избираем, гласоподаването се повтаря за едно или две лица, колкото трябва да добият вишегласие дотогава, докле две лица бъдат избрани с пълно вишегласие.

При втория кандидат (т.е. при балотажа – б.р.), при равно число гласове, се хвърля жребий.

Чл. 53. Съгласно църковните правила овдовяла епархия не бива да остава повече от три месеца без канонически митрополит. (Из Временния устав на БПЦ)

Министър и посланик изпратиха дядото

"Почивай от трудовете си, делата ти вървят заедно с тебе!" Това се казва в скръбната вест, която разпространи канцеларията на Светия синод след смъртта на Пловдивския митрополит Арсений. Владиката, който почина от инфаркт в петък, вчера бе погребан в двора на катедралния храм "Св. Богородица" под тепетата. Хиляди дойдоха, за да се простят с дядо Арсений, който докато беше на Божията си служба, успя да спечели сърцата и приятелството на мнозина. Специално за погребението от София пристигна руският посланик Анатоли Потапов. За да се поклони пред владиката, дойде и транспортният министър Петър Мутафчиев, както и местните депутати от различните политически сили. На опелото, отслужено от назначения в петък заместник на дядо Арсений митрополит Кирил, присъстваха пловдивският областен управител Тодор Петков и кметът д-р Иван Чомаков. Рано сутринта пристигнаха игумените и монасите от българските манастири, които също участваха в Светата литургия, отслужена за покойния владика.

Хиляди пловдивчани също дойдоха и запалиха свещ за "Бог да прости". След опелото митрополитът бе положен във вечния си дом в двора на катедралния храм, където бяха положени стотици венци, изпратени от цялата страна. (Ели Куманова)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...