Стандарт: Депутати дописаха Божите заповеди


Източник: в. Стандарт, бр. 5018

Спазваме ги, но не ги знаем, оправдават се избраниците; Не пожелавай кариерата на ближния е най-модерната забрана


Оригиналът

1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мене.
2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата, под земята; не им се кланяй и не им служи.
3. Не изговаряй напразно името на Господа твоя Бог.
4. Помни съботния ден, за да го светиш; шест дена работи и върши (в тях) всичките си работи; а седмият ден е събота на Господа, твоя Бог.
5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.
6. Не убивай.
7. Не прелюбодействай.
8. Не кради.
9. Не лъжесвидетелствай против ближния си.
10. Не пожелавай дома на ближния си, нито живота му, нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, нито никакъв негов добитък – нищо, което е на ближния ти.

"Знаят ли депутатите Десетте Божи заповеди? – Не. Но чинно ги спазват." Звучи като виц за Радио Ереван, но това е резултатът от анкетата на "Стандарт" в парламента в навечерието на Коледа. Почти всички депутати в един глас обявиха, че спазват Божите повели. Въпросът кои са те, обаче отчая народните избраници. "Забравих ги" или "няма да седна да ги изреждам, но ги знам", бяха най-честите отговори.

"Ако лъжеш, всички знаем, че на лъжата краката са къси. Ако крадеш – все някога те хващат. Ако убиваш и след сто години могат да го разкрият", изповяда своята философия жълтата депутатка Анелия Атанасова. Според нея свещената заповед "Не прелюбодействай" може да се заобиколи. Това става, "ако си достатъчно мъдър да не се криеш и да заявиш честно какво искаш". Андрей Пантев от левицата смята, че най-недемократичната заповед е "Да нямате друг Бог". И Библията предполага наличието на робство, което също е недемократично, казва Пантев, който категорично отказва да изрежда всички заповеди. Има ли християнин, който да не е нарушавал "Не прелюбодействай", пита историкът. "Не кради, не убивай, не прелюбодействай, ако имаш две ризи, дай едната на ближния си. Старая се да ги спазвам всичките, но сигурно понякога пропускам", откровен е червеният депутат Апостол Димитров. Станимир Илчев от НДСВ пък е на мнение, че тези Божи заповеди, които звучат най-просто, са най-важните – не лъжи, не кради, не убивай. Според Стенли е важна и заповедта, която започва с "Не пожелавай…" Много хора възприемат жената и осела като любовницата и мерцедеса, но според мен в съвременното общество тя трябва да се преведе "Не пожелавай кариерата на ближния си", обяснява Илчев. Според него такова пожелаване създава много проблеми, включително между приятели и съпартийци. Жълтият депутат е категоричен, че "съвременният човек има и продължава да трупа най-тежки грехове именно по заповедта, свързана с уважението към родителите си. И ако я забравяме, то е, защото нашето съзнание ни щади", завършва Илчев.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...