Стандарт: Дядо поп – от врачка до предприемачМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. justice каза:

  Моля dani4ka, като преподавател по религия, какво мисли по въпроса. Би ли дала своето мнение, как тя чуства и разбира темата. Своя коментар, ако жела е разбира се!?

 2. rangelov_a каза:

  Не ви ли писна от подобни статийки по разни знайни и незнайни вестници. Най-тъжното е, че те са писани в повечето случай от журналисти, които даже с пръст не са се докосвали до истинския църковен живот, иначе едва ли биха плюли по пастирите си с таква гоовност, дори наслада. Да се помолим благият Господ да им отвори малко очите, а и да не позволява на по-лековерните да се съблазняват поради подобни статийки!

 3. Idiot каза:

  Не се чудете, моля! Някой пишещ мутант пак е обърнал височайшия си взор към Нашата Църква. Милите ми журналистчета! Добричките ми мутантчета! Скачат от тема на тема като гарги – скок тук – клъвне, скок там – пак клъвне. Пак са наточили химикалките да търсят иЗтината, ама иСтината е отдавна иЗстинала за тях. За тия, дето естествения край на пищеварителната им система е или в ръката или в устата, истината е много, ама твърде разтегливо понятие. Видял значи нещо еди-кой си драскач, някой метеорит му дал тласък на пищеварителната му система и… я, ела сега му глей чудото – свръх производство! Произвежда и зарежда! Лайномета.
  Та, на въпроса на уважаемия rangelov_a: сметам, че отговорих. Интересно: мине се – не мине некой журналист слънчаса. Па, макар и през зимата.
  Хора, когато четете вестници, гледайте отде изхожда слънцето! Умолявам Ви!

 4. drakon каза:

  stiga ve4e gluposti
  Написано от drakon на 2007-03-18 14:39:48
  estestveno 4e sve6tennik triabva da razvalia magii i8 da goni duhove, no terminologiata upotrebena ot saotvetnata jurnalistka ne e pravilna. Kakvo kato 4oveka si e pusnal obiava,kakvo lo6o ima v tova? svetskite medii da ne bi da sa samo za opredeleni hora. Nasar4avam vsi4ki sve6tennisi da deistvat taka kakto Bog gi vodi, a tezi koito ne razbirat, po-dobre da pitat, ane da se izlagat kato v.Standart.

 5. p_stefanos каза:

  К. Събчев е грамотен във вярата човек. Статията се основава на конкретен факт. Не бива от него да се обобщава за цялата църква. Свещениците да пишат в светските медии, но важно е какво. Ако пишат глупости, не са ни виновни журналистите. Обява на свещеник във в. „Врачка“, наред с идентични обяви на екстрасенси, е позор за църквата и трябва да сме благодарни на медиите, когато изнасят подобни позорящи факти в публичното пространство, защото това помага на църквата да се изчисти от петната, които я позорят. Магии срещу 25 лева не се развалят. Тези клиенти не различават врачка от поп. Но те са по-малко виновните, защото попът е слязъл на нивото на врачка. Много често клиентът отива при попа, насочен от врачка. Така попът се явява асистент на врачката.
  Т. нар. Василиеви молитви не са за разваляне на магии, а „Молебен над болни, измъчвани от нечисти духове“. Свещениците не четат целия молебен, а за по-кратко само завършителните молитви. В репортажа по bTV се видя, че заснетият свещеник дори Трисвятое не каза в началото. Така както се четат тези молитви не водят страдащите към църквата, а ги третират като клиенти. Последната молитва завършва с призив, след като демоните отстъпят от страдащия, той да познае Бога и „да се удостои с пречистите, небесни и страшни Негови тайни и да се съедини с Неговото истинско стадо…“ За жалост, след като подобен карикатурен поп вземе своите 25 лева, страдащият остава все така далеч от истинското Христово стадо, без да е вкусил спасителните Тайни.