Стандарт: Компютър настройва камбаните в Смолян


фотоархив "Стандарт"Източник: в. Стандарт, бр. 4840, 29 юни 2006

"Да звъни една камбана така, сякаш пее, не е никак проста работа. Освен детайлно познаване на технологията са нужни и музикални заложби, и усет." Това разказа Мюмюн Борисович за своя занаят. Той е зам.-шеф на московската фирма, която съвместно със заводите ЗИЛ произведе камбаните за храма "Свети Висарион Смоленски" в града. На 30 септември миналата година Борисович пристигна заедно с колегите си за освещаването на 11-те уникални камбани. Дни наред след това те настройваха всяка от тях така, че да допълва звука на останалите 10, без да губи своя собствен.

"Процедурата е сложна и дълга, а принципите на математиката са закон, обяснява Борисович. Математическият модел на необходимото звучене се залага в компютър, който "предлага" оптималния конструкторски план. По него се прави отливен модел – калъп от дърво или метал, който се изпълва с метална сплав. Отливането е много деликатен процес, защото, ако се прекъсне дори и за секунда, стават шупли, качеството се проваля и трябва да се започне отначало, обясни руският инженер. След като се махне калъпът и се почисти камбаната, тя се прозвънява чрез компютърната настройка, която е заложена в модела. Това е същината на настройването. Обират се милиметри слой от метала, за да се достигне до онази чистота на звука, която отговаря на необходимата нота. Едва след сложната процедура се полага покритие от мед и калай, за да имат старинен вид камбаните.

За качествата на тази технология най-добре говори фактът, че самите майстори не успели да различат гласовете на старинната камбана от XVII в., която била използвана за звукова матрица, и произведената от тях. Най-старите камбани в Русия, която има древни традиции в производството, са били гладки, без никаква украса. Някои от уникалните набори звънци в Русия са настроени да пеят: "Боже пази царя."

Гравировката е съвременен елемент на производството. След революцията през 1917 г. цялото производство в Русия е сринато и затрито изцяло. И едва десетилетия по-късно се възражда отново.

Подобен набор от 11 камбани, какъвто е този в църквата в Смолян, няма никъде по света, категоричен е Борисович. Най-голямата камбана е тежка 2 т, висока е 152 см, а диаметърът й е 145 см. Най-малката тежи 8 кг, а общото им тегло е 5 т. Единствен храм-паметникът "Св. Александър Невски" в София има подобна "колекция" от църковни камбани. Четири от най-големите камбани в смолянската църква са украсени с ликове на светци, инкрустирано е името на храма и на главния ктитор Тодор Батков.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...