Сега: С месец закъснява изборът на Пловдивски митрополит



Източник: в. Сега

Изборът на Пловдивски митрополит, който да заеме мястото на покойния дядо Арсений, е насрочен за 4 февруари, научи "Сега". Както се очакваше, митрополит Кирил проточи с почти месец излъчването на титуляр на богатата епархия, която сега управлява едновременно с Варненска.

Според чл. 53 на църковния устав не трябва овдовялата епархия да остава без каноничен митрополит повече от 3 месеца след смъртта на владиката. Това означаваше, че изборът трябва да е факт до 13 януари.

Заради закъснението има възможност патриарх Максим да не признае предстоящия избор за редовен, да унищожи протоколите и да поиска насрочване на нов.

Засега единствено американският митрополит Йосиф си е позволил да протестира, че Кирил протака избора, съобщиха източници от синода. В църковните среди вече е сигурно, че Кирил ще лобира за излъчването на Знеполски епископ Николай. В Пловдив харесват епископ Евлогий – игумен на Рилския манастир, но според запознати едва ли ще съберат сили да се противопоставят на владиката Кирил.

С 13 гласа и нито един против тези дни владиците са избрали Кирил за член на намаления състав на Върховния църковен съвет, който се занимава със стопанските дела на църквата.

Междувременно патриарх Максим излезе от правителствена болница, където бе за втори път, след като в края на миналата година бе опериран. Очаква се той да излезе с обръщение за Рождественските и новогодишните празници, както и с изявление за членството на България в ЕС.
"Сега" научи, че докато се лекуваше, Негово Светейшество не е делегирал пълни права на Варненския митрополит да ръководи Светия синод по време на лечението му. От изявите на Кирил се създаваше впечатление, че той едва ли не е негов заместник във всички дела. За всяко от заседанията обаче Негово Светейшество му издава специално пълномощно със своя заповед.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...