Стандарт: Крият 2 века икона от Рилския манастир


Източник: в. Стандарт, бр. 4974

Манастирската черква "Света Петка" в радомирското село Радибош два века е крила уникална фреска от Рилския манастир. Иконата на пророк Агея е била скатана под покривната конструкция на храма заедно с каменен кръст, произходът на когото все още не е ясен.

Според историци ценната фреска, датираща от 1790 г., най-вероятно е била открадната от Рилската Света обител по време на турското робство и укрита, за да оцелее. На находката попадна работник от строителната фирма "Опал", която прави реставрация на черквата. Половината от храма е вдигната през ХIII век, а после е достроявана по време на османското иго. Стените са напукани, а покривът частично разрушен. Уникалните стенописи са били покрити с хоросанова мазилка. Нищо освен черквата не е останало от някогашния манастирски комплекс. В момента специалисти от Националния исторически музей правят експертиза на фреската с пророк Агея.

Според тях откритието е безценно. Управителят на строителната фирма Чавдар Божилов е категоричен, че ще върне старината на Рилския манастир.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...