Стандарт: Осветиха нова църква с мощи на свети Георги


Източник: в. Стандарт, бр. 4943

Силата на Победоносеца ще бди над Русе

София/Русе. Частица от мощите на свети Георги бе донесена за освещаването на новия храм "Св. св. Константин и Елена" в София. Освещаването на църквата в район "Възраждане" извърши Знеполският епископ Николай.

Общината помогна при ремонтирането на осветлението и градинката около храма, обясни кметът Бойко Борисов, който присъства на церемонията. Църквата бе претъпкана от вярващи, които искаха да се доближат до мощите на св. Георги. Те бяха донесени от Русенския митрополит Неофит. След церемонията реликвата бе изложена в храма "Св. Георги" в столицата, а днес ще бъде пренесена в Русе, където ще се съхранява за постоянно.

Частицата от светите мощи на св. Георги Победоносец, които Ватиканът дари на Русе, е от горната част на главата в областта на фонтанелата. Това съобщиха на съвместна пресконференция вчера участници в делегацията, която присъства на тържествената церемония по връчването в Рим. Тя се състоя в четвъртък във втората по големина базилика "Сант Джовани" и бе водена от монсеньор Физикела. Ден преди това лекар хирург от Ватикана е извършил отрязване на част от мощите.

Светите мощи ще пристигнат тази вечер в Русе, а в събота с литийно шествие ще бъдат пренесени в църквата "Св. Георги", където ще се съхраняват за постоянно.

Мощите идват в България, след като преди година и половина русенският митрополит отправи прошение до Ватикана.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...