Стандарт: Подгониха поповете за рушвети и дънки


Източник: в. Стандарт, бр. 4993

Взимали 10-15 лева горница за кръщенета и погребения; Дупнишките свещеници ще плащат 60 лв. глоба за неканонично облекло

Акция "Чисти ръце" започна в навечерието на Коледа архиерейският наместник на Дупнишката духовна околия отец Георги Паликарски. Той е подгонил свещениците заради сигналите за взимане на рушвети. Всички попове са предупредени да не изнудват миряните за пари.

При повторно провинение и доказано завишаване на определените такси за ритуали сгафилите отчета ще бъдат премествани или ще бъде прекратен трудовият им договор.

Дядо Георги е ядосан и на младите си колеги, които водят служби с дънки под расото. 60 лв. глоба ще плащат свещениците, ако бъдат хванати в храма с облекло извън канона. Отец Паликарски събира 24-те си свещеници на конференция на 21 декември. На нея Божиите служители ще подпишат декларации за спазване на задълженията си и за санкциите, които ще последват при нарушения. Досега в околията е отстранен само един свещеник заради провинение. Хората говорят и за други служители, но официални жалби няма. Ако бъдат подадени сигнали, веднага започвам проверка, закани се Паликарски. Той чул неофициално от миряни, че попове взимат по 10-15 лв. горница за ритуали. Всеки храм обявява на официално табло тарифите, приети от църковното настоятелство и съобразени с ценоразписа на Светия синод. Никой няма право да ги нарушава, каза архиерейският наместник. В Дупница таксата за кръщене е 28 лв., за венчавка с фото – 72 лв., и за служба за погребение – 40 лв. Всяко самоволно завишаване се наказва с удържане на една трета от заплатата, която средно в бранша е 200 лв. Същото наказание ще отнесат служители, които водят служби и ритуали по дънки и с цветни спортни обувки. Неофициалните сигнали са за масово неспазване на свещеническите одежди.

Не откриваме нищо ново, само връщаме свещеническите конференции от времето преди разкола, обясни Паликарски. Тогава служителите редовно са се събирали и са обсъждали работата си, а сега някои от колегите в една енория дори не се познавали, а контролът върху изпълнение на задълженията им е занижен, допълни той.

Според него подобни мерки ще бъдат взети и в останалите епархии.

Отец Георги Паликарски архиерейски наместник на Дупнишката духовна околия: Ако се разхайтят, ще пипам с твърда ръка

Отец Паликарски, нужни ли са наказания, за да се стегне дисциплината сред свещениците?

Смятам, че свещеници не трябва да се наказват. Нужно е обаче да отбележа, че контролът в последно време е занижен, а това води до отпускане. Има си правила в църквата и всеки неин служител трябва да ги спазва. Затова ги събирам на конференция. Да се видим, да обсъдим задълженията и санкциите, които се предвиждат при нарушение.

Кой трябва да осъществява контрола?

Архиерейският наместник. Той е очите, ушите и устата на владиката и съответно на патриарха. Той трябва да следи подчинените си, да им казва кое е правилно и кое не е и при нужда да пипа с твърда ръка. Много от наместниците обаче са забравили това свое задължение.

Кои свещеници са по-нехайни – младите или старите?

В интерес на истината всичко, което получавам като информация за нарушения, е неофициално. Хората говорят анонимно. Някой си свещеник така прави, но жалби, както му е редът, не съм получавал. Трябва да се спазва процедурата, за да имам основание за проверка и да мога да посоча виновни. Иначе при мен болшинството от 24-те свещеници са млади хора. Има само двама-трима стари. На повикване ползваме и двама пенсионери на по 70-80 години.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...