Телеграф: Обраха Рилския манастир; обстоятелствата около случая засекретени


Източник: в. Телеграф, 27 септември 2006

Безценна мощехранителница от ХVІІІ век беше задигната от музея на Рилския манастир по време на експозиция. Според специалистите се касае за експонат на стойност стотици хиляди евро. Зародиха се няколко версии за грабежа, като не се изключва вероятността той да е дело на вътрешен човек. Игуменът на светата обител – епископ Евлогий, отказа да коментира обстоятелствата около кражбата, мотивирайки се, че не иска да пречи на следствието.

Безценен експонат беше задигнат от музея на Рилския манастир при мистериозни обстоятелства. От една от витрините е изчезнала сребърна мощехранителница от XVIII век, която според специалисти би могла да струва стотици хиляди евро.

За кражбата сигнализираха служители на Светата обител. Самото престъпление е било извършено между 8.30 часа в неделя и 16.30 часа на следващия ден, заяви пред "Телеграф" говорителката на РДВР Кюстендил Катя Табачка. Крадците са отвили болтовете на витрината, които не били оригиналните, извадили са експоната, след което върнали двуметровото стъкло обратно на мястото му, съобщиха от полицията.

Потайност

Игуменът на манастира епископ Евлогий отказа да коментира каквито и да е обстоятелства по обира, за да не пречи на следствието. От полицията също не съобщиха точно коя от мощехранителниците, съхранявани в манастира, е открадната. Източници от полицията разкриха пред "Телеграф", че откраднатата реликва е с дължина 30 см. и е дълбока 5 см. Мощехранителниците като произведение на златарското изкуство водят началото си от вековете на ранното християнство, когато хората придавали свръхестествени и лечебни сили на кръста на разпятието на Христос, на вещите на светците и на мощите им.

Стойността

"Те са просто безценни, но ако говорим за материална стойност, мощехранителница, с такива размери и от този период, струва стотици хиляди евро". Това заяви ст.н.с. Теофана Матакиева, завеждащ отдел Изкуствознание към Националния исторически музей и изтъкнат специалист по църковна утвар. Тя обясни, че прави калкулацията на база на застрахователната стойност на подобни мощехранителници, когато те се изпращат за изложба в чужбина.

"Аз познавам много добре фонда на Рилския манастир и там няма случайни неща", добави г-жа Матакиева и поясни, че обикновено мощехранителниците са изработвани от сребро, но ако откраднатата е имала допълнително и позлата или декоративна украса това би вдигнало цената й в пъти. Допълнително цената на униката би се вдигнала и ако върху него има изображение на Св. Иван Рилски, а такива ковчежета в Рилска та света обител има много. В манастира се съхраняват също и мощехранителници с ликовете на Св. Димитър, Св. Врачи, Св. Троица и др. Според г-жа Матакиева елементарна мощехранителница, изработена от сплав с високо съдържание на сребро струва десетки хиляди евро, но такава с размерите на открадната е поне десет пъти по-скъпа. В нея е била съхранявана дълга кост, най-вероятно пищялна.

Охраната

Музеят и витрините, в които се съхраняват ценните експонати, разполагат с 24-часов СОТ, който според запознати със случая по време на обира не е работил. Има предположение, че охранителната система е била заглушена от крадците със специални устройства.

Само преди седмица епископ Евлогий, пък поиска от директора на РДВР Кюстендил -комисар Чавдар Караджов, постояно видеонаблюдение на най-ценните музейни експонати. Сред тях той посочи Рафаиловия кръст, икони и мощехранителници, подобни на задигнатата. Инсталирането на охранителни камери за експонатите предстои да бъде извършено в музея през октомври, заявиха от полицията. Към момента такива има само на двора и изхода на манастира.

Подозират вътрешен човек

Запознати със случая не изключват и вересията кражбата да е извършена на религиозна основа, като саботаж свързан с вчерашното посещение на манастира от католическа делегация, ръководена от виенския архиепископ Кристоф Шьонборн. Преди година точно от католическата църква във Виена пристигнаха в страната ни със самолет мощите на седем православни светци. Мистериозните обстоятелства около изчезването на реликвата допълнително накланят везните към версия за вътрешен извършител на престъплението, смятат запознати.

Мистерия около инцидента

В деня, когато е констатирана кражбата, музеят е бил посетен от около 100 души, повечето от които са били в организирани туристически групи. От полицията смятат, че престъплението е дело на повече от един извършител, тъй като сам човек трудно би могъл да повдигне и измести тежкото стъкло на витрината, при това незабелязано.

"Крадат ги, защото в Рилския манастир няма никаква документация, а експонатите са без инвентарни номера", заяви източник близък до манастира, но пожелал анонимност.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...