Темата на Нова: Продадоха гробище на арабски милионер – продължение


Източник: Нова Телевизия

Репортаж от с. Искрец, 11 юни 2006, неделя.

Деца събират човешки черепи и кости от разпродадено и разрушено гробище в софийското село Искрец. Нова телевизия съобщи преди дни за скандалната продажба на най-старото гробище в района, датиращо от XIX век. Сега теренът е собственост на чуждестранен инвеститор и върху него се строи луксозен имот.

Теренът на гробищата е продаден на 29 август м.г. на ливанеца Газуан Шараф. Под договора за продажба стои подписът на тогавашния кмет на Своге, а сега областен управител на София Емил Иванов. Преди две седмици Нова телевизия сезира г-н Иванов, че гробовете са разкопани, а костите са изхвърлени край реката на селото. Подкрепихме фактите с експертиза от Института по антропология, която установи, че занесените от нас за анализ кости наистина са човешки.

Ето какво обещание получихме тогава от областния управител на София-област г-н Емил Иванов: ”Аз ви благодаря, че засягате темата и веднага ще разпоредя да бъде направена необходимата проверка и ако има засегнат обществен интерес, веднага ще реагирам.”

Ето какво видяхме в Искрец две седмици по-късно.


Мая Узунска
: Ето тука има една кост. Ето тука има още една. Ей къде се е показала и малко къде се е показала. Те са две кости.

Диляна Гайтанджиева, репортер: Тебе не те ли е страх като гледаш такива неща?

Мая Узунска: Не.

Диляна Гайтанджиева: Колко си голяма?

Мая Узунска: На 10 години.

За разлика от връстниците си, децата в Искрец не събират мидички и камъчета по брега, а човешки кости.

Диляна Гайтанджиева: От кога ги събираш?

Васил Узунски, 12 г.: Много отдавна, откакто беше първият репортаж. И ги скрихме, тука пипат, кучета минават. Те са само, които бяха на повърхността, само това са. Ние какво да направим? Да ги заровим ли пак? Те така се оскверняват хората! Там гробищата се оскверняват. Не е християнско просто, не е хубаво така да се прави. Този човек, който реши да строи нещо там, не е хубаво да ги отравя. Просто не е човешко да се прави така.

Този разговор се води пред очите на родителите им.

Диляна Гайтанджиева: Защо пускате децата си да играят сред кости и черепи?

Румяна Кирилова, жител на село Искрец: А какво да направим, къде да играят?!

Диляна Гайтанджиева: Кажете ми, къде да играят?!

Румяна Кирилова, жител на село Искрец: Какво стана за нашите внучета, за нашите деца! Какво стана! Болно ни е!

Как се е стигнало до тази абсурдна продажба на гробището? В документа закупеният имот фигурира като детска градина. Действително на продаденото място се е намирала детска градина, твърдят в Искрец. Но към този терен е включен като прилежащ и намиращият се в съседство гробищен парк. Не е ясно как той е попаднал в регулацията на селото. Земята под гробищата е преобразувана в частна общинска собственост и е продадена заедно с детската градина. Грешката не е направила впечатление на никого. Странно как и експертите от Своге, дошли да огледат общинския терен преди продажбата му, не са забелязали намиращите се върху него кръстове и гробове.

Емил Иванов, областен управител на София-област: Преди да се продаде нещо естествено ходи комисия и го оглежда.

Диляна Гайтанджиева: В случая отишла ли е такава комисия?

Емил Иванов, областен управител на София-област: Преди – Естествено, че обектът се е знаел от комисия.

Диляна Гайтанджиева: Тогава защо не са забелязали кръстовете?

Емил Иванов, областен управител на София-област: Аз мисля, че отговорих. Лично аз не съм знаел, че там има гробище.

Оказа се, че никой в кметството в Своге не е знаел какво на практика продава. Кметицата на Искрец Славка Иванова също отрече да е чувала, че гробището  е продадено и поругано. След като беше информирана от Нова телевизия, първоначално тя също обеща да вземе мерки. Две седмици по-късно, след като такива не бяха предприети, подадохме сигнал в полицията за намерените кости и заедно с кварталния инспектор отидохме повторно при кметицата в Искрец. 

Славка Иванова, кмет на село Искрец: Миналата седмица аз съм разговаряла с общинския кмет, уведомила съм го какви са проблемите и той каза, че ще вземе мерки. Оттам, аз мога ли, аз съм нисшестоящата институция. Мога ли да направя нещо и да ръководя общинския кмет? Не мога.

Диляна Гайтанджиева: Кого представлявате?

Славка Иванова, кмет на село Искрец: Населеното място.

Диляна Гайтанджиева: Тогава!? Вие пред кой трябва да се отчитате? Пред общинския кмет или пред хората?

Славка Иванова, кмет на село Искрец: В случая аз не се отчитам никому. Това не е моя инициатива. Това не е моя дейност, защо аз трябва да се отчитам?!

След обяснението на кметицата, че не може да реши проблема заради липса на бюджет, се обърнахме към кметството на община-Своге.

Валентин Михайлов, зам.-кмет на Своге: Аз обещавам до няколко дни лично да го реша. Може би до петък е един разумен срок – 3-4 дена, обещавам да го реша въпроса съвместно с хората, които са оторизирани в този район – примерно попа на селото.

Бизнесменът Шараф също се ангажира да поправи стореното, тъй като, по думите му, не знаел, че е купил гробище. Въпреки твърденията на работниците, че той е наредил разкопаването му.

Газуан Шараф, строителен предприемач: Аз след като разбрах по вашето предаване, че имало някакви кости, когато копаха да правят основите на тази къща, аз казах да си ги съберат, да го направят по ритуала християнски, да платя за това нещо и да си учредяваме някакъв инициативен комитет, който да се погрижи да се построи тази църква, която е в селото… и да ни извинят и пред обществото, и пред Господа и да имат мир тези души, защото може би е станало грешка и никой не знае, като копае в земята, какво става.

Валентин Михайлов, зам.-кмет на Своге: Мисля, че 2006 г., на прага на ЕС, говорим наистина според мене за една небрежност.

Оказва се обаче, че чиновниците в Своге са били повече от небрежни, защото освен гробищата ливанецът Шараф е купил и земя, върху която се намира паметник на загиналите за Освобождението. Паметникът, пред който жителите на Искрец са отдавали почит по случай Освобождението на България, вече е частна собственост.

Евлоги: Ей там, в гората е паметникът, аз много често ходя. Зависи, понякога ходя за празник, понякога си отивам просто да го посетя.

Милотина
: И аз ходих, обаче вече няма да ходим.

Диляна Гайтанджиева: Защо?

Милотина: Защото са ги купили.

Диляна Гайтанджиева: Къде ще пращате децата си да почитат 3-ти март?

Божидар Киров, жител на село Искрец: Ние като малки сме ходили на този паметник, още ги водят горе, но той е запустял паметникът, никой не го поддържа. Там е обрасло.

Диляна Гайтанджиева: Вече е частна собственост.

Божидар Киров, жител на село Искрец: Ако е частна собственост, сигурно и ще го бутнат след време.

Подобно на гробищата, и сделката за паметника изненада местната управа, въпреки че за продажбата му знаеха дори и децата.

Славка Иванова, кмет на село Искрец: Не мога да ви кажа какво е продадено и какво не е продадено. В обявите за търга се цитираха само участъците – участък еди кой си, номерирани, но никъде не се цитират граници и размери на тези участъци, така че какво включва този участък в себе си не мога да ви кажа и не знам.

Диляна Гайтанджиева: Оказва се, че в община Своге някой продава нещо – случайно гробище, случайно паметник и никой нищо не знае.

Славка Иванова, кмет на село Искрец: Защо, госпожице, решихте да държите мен отговорна! Аз съм най-малкото звено в цялата верига. Защо вие решихте, че точно аз съм отговорна.

Диляна Гайтанджиева: Държа ви отговорна за това, че не сигнализирате.

Славка Иванова, кмет на село Искрец: Аз не съм сигнализирала? Значи между двете институции трябва да има обратна връзка, никъде не е установена обратната връзка.

Попитахме заместник-кмета на Своге Валентин Михайлов, продал терена с паметника, дали Шараф е знаел какво купува, а общината – какво му дава.

Валентин Михайлов, зам.-кмет на Своге: Имотите са много. Не е в състояние всеки декар да се обиколи. Предимно се гледат документи, характеристики, вадят се скици от поземлената комисия. Имотите са извън регулация, което затруднява допълнително. Общо взето, мисля че той знае какво купува и ние знаем какво продаваме.

Газуан Шараф, строителен предприемач: Аз съм купил някакви гори, някакви мера, някакви ливади, не съм купил  паметници. Пак ви повтарям – някаква грешка. И това всичко се подарява на хората. Аз не заграждам  нищо, нито съм направил забранен достъп. Това за мене, и за хората, и за моите деца, и за всички българи.

От общината обещаха да поправят недоразумението и продаденият паметник да бъде върнат на селото.  Проверка на Нова телевизия установи, че въпросният терен е продаден на Шараф заедно с 1500 дка гора на селото. Заради скандалните сделки в Искрец е създаден Инициативен комитет, подкрепен с подписите на 966 жители на селото. Преди дни недоволните внесоха жалба до главния прокурор..

Людмил Прекрутов, председател на Инициативния комитет на село Искрец: Тръжна цена 14 стотинки на квадратен метър. А представяте ли си каква е била първоначалната цена! Ето, вземете, например, случая с детската градина, тя си е действаща детска градина. Първоначалната й цена обявена е 60 000, а е продадена на 25 000. Как стават тези неща – нека си кажат пред прокурорите, следователите, които ще разследват.

Газуан Шараф, строителен предприемач: Това, което съм го купил, съм го купил много изгодно за общината и за държавата – не изгодно за мен… Когато го купих преди 1 г. тези земи, аз го купих на максимална цена и мога да ви докажа.

Емил Иванов, областен управител на София-област: Цената, на която са продадени, е около 230 лв., зависи от категорията земя, 150 лв. на декар на земеделска, 230 лв. мисля, че са горите. 06:40 Аз смятам, че това е една пазарна цена, казах ви да проверите, всичко е направено напълно законно.

Здравка Попова, адвокат и общински съветник от община-Своге: Цената говори за икономическо престъпление. Най-малкото видимото е, че става дума за икономически неизгодна сделка. Не може цената на земята да струва толкова, колкото струва примерно половин кубик дървен материал или нещо, което е несъизмеримо.

От община-Своге обясниха, че парите от сделките са били нужни за ремонта на пътищата и училищата в региона.

Валентин Михайлов, зам.-кмет на Своге: На нас ни трябваха пари, с които да помогнем, да преодолеем щетите от наводненията.

Диляна Гайтанджиева: С такива сделки, пак ще се върна на цената – 14 ст. на квадратен метър, как сте успели да покриете всички тези щети?

Валентин Михайлов, зам.-кмет на Своге: Направихме чудеса. Направихме чудеса.

Здравка Попова, адвокат и общински съветник от община-Своге: За каква стопанска политика и някаква друга грижа за общинската инфраструктура може да става дума, след като реалната цена на този имот е десетки пъти по-висока. А инфраструктурата на общината не е цветуща. Лъскат се три улици, пет улици и с това се показва активност.

Жителите на Искрец обвиниха управниците си, че посягат на поминъка им.

Божидар Киров, Районно управление на горите в Искрец: Населението ще остане без дърва за огрев на този етап. Ще продават само фирмите дърва за населението. Цените са от 45 лв. нагоре вървят и хората ще закъсат за отопление най-напред.

Газуан Шараф, строителен предприемач: Моето намерение е да правим екоферма, да правим едни езера с водопади, с рибарници, които, пак  по нашия план, да правим малки турбини и да помогнем на хората да имат ток, който да бъде наполовина от цената на държавния, пак на мен ще ми бъде драго.

Емил Иванов, областен управител на София-област: Всички са задоволени с дърва за огрев. Има райони, оставени за задоволяване на населението с дърва за огрев и не виждам, може би тука малко ще използвам един стар такъв банален израз: Крадецът вика: Дръжте крадеца!

Кой е крадецът? Отговорът ще даде прокуратурата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...