24 часа: Кметът: Намалете звука от джамията


Източник: в. 24 часа, бр. 191

Да се намалят високоговорителите на джамията, за да не се безпокоят немюсюлманите, които живеят и работят в района, помоли Бойко Борисов в писмо до главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.

В Столичната община се получават сигнали за нарушаване на спокойствието на гражданите край „Баня Башъ", аргументира се кметът.

„Подкрепяме конституционното право на различните религиозни общности, регистрирани съгласно българското законодателство, да извършват свободно ритуалите си, но също така сме длъжни да се грижим за опазването на обществения ред", пише Борисов.

„Ние бихме се съобразили с едно предписание, което отговаря на изискванията на наредбите. Но първо трябва компетентните органи да установят какъв е допустимият минимум на звука и извършваме ли ние нарушение", коментира говорителят на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов.

Писмото на кмета не бе стигнало там до вчера следобед.

„И сега сме намалили значително звука и шумът на автомобилите и трамваите почти го заглушава. Не мисля, че той е толкова силен, че да дразни хората", заяви Хафъзов.

Той напомни, че призивът за молитва не се пуска нито рано сутрин, нито късно вечер. „Нека изясним дали наистина става дума за спокойствието на хората, или някой се опитва да дискредитира нашата религия, за да сме наясно на каква база водим дискусията", намекна Хафъзов за подписката на „Атака" срещу молитвата. (24 часа)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...