24 часа: Малко затвор за изтезаван и убит свещеник


отец Стефан КамберовИзточник: в. 24 часа, бр. 189, 11 юли 2006

Съдът прие, че смъртта на отец Камберов не е причинена умишлено

На 5,5 и 4,5 години затвор бяха осъдени вчера съответно Бор ис Еринин и Малин Сакарев за жестоката смърт на отец Стефан Камберов. Той бе намерен мъртъв след нанесен му побой на 22 юли 2002 до манастира" Св. Панталеимон" край Добринище.

Прокурорката Евгения Стоянова поиска в пледоаритята си 17 г. лишаване от свобода за всеки от двамата за убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.

Състав на окръжния съд в Благоевград с председател Явор Гебов обаче е постановил леки присъди, тъй като е приел, че Еринин и Сакарев са причинили средна телесна повреда на свещеника, която е довела до неумишлено причиняване на смъртта му.

По време на процеса стана ясно, че побоят е бил заради разправии между привържениците на двата синода. Отец Стефан Камберов е бил служител в алтернативния синод.

На делото бяха разпитани десетки свидетели, сред които и Неврокопският митрополит Натанаил.

От показанията им бе установено, че на 22 юли 2002 г. на около 200 м в местността Аязмото под манастира "Св. Пантелей-мон" Еринин и Сакарев са изтезавали отец Стефан. Стоновете и молбите му за помощ са били чути от ромско семейство, което живеело на палатка наблизо.

В обясненията си двамата подсъдими поотделно отрекоха да са били с тояги свещеника и всеки прехвърли вината на другия.

Адвокат Рени Цанова, защитник на Еринин, заяви, че това е голяма човешка трагедия, провокирана от борбите между двата синода. Тя поиска съдът да оневини Еринин.

"Няма нито един свидетел освен Малин Сакарев, който да твърди, че моят довереник е бил отеца", каза Цанова.

В хода на процеса не стана ясно защо тялото на убития свещеник е било намерено в трагичната нощ със свалено расо и панталони.

Не се разбра и дали отец Стефан Камберов е бил изнасилен, каквито слухове имаше непосредствено след инцидента.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...