DW: Йохана Даймел за проблема с високоговорителите на софийската джамия Баня Башъ


Източник: Дойче веле

Йохана Даймел от Обществото за Югоизточна Европа в Мюнхен е един от най-добрите специалисти по съвременна българска политика в Германия. Тя особено се интересува от темата за междуетническото съжителство в страната. Александър Андреев я потърси за коментар проблема с високоговорителите на софийската джамия Баня Башъ.

Смятам, че с такива неща трябва да се действа много, много предпазливо, защото популистките настроения в България са в подем, включително и по повод на дискусията за етническия модел, която се насочи най-вече срещу партията на Ахмед Доган. Напоследък се наблюдава едно подмолно усилване на агресивния тон срещу турското население в България, което все пак е 8 процента от цялото население. Пак повтарям: трябва много да се внимава, на бива да се отстъпва пред популистите, трябва да се търси снижаване на такива напрежения. В този смисъл смятам за много правилно, че Бойко Борисов е провел разговори с мюсюлманските духовници и че големите партии взимат отношение. Смятам, че изключването на високоговорителите би било неправилно решение, трябва да се обсъди въпросът за намаляване на силата на звука. Не бива да отбягваме и срещуположния въпрос: дали при това положение не трябва да се приглуши силата и на църковните камбани?

Какво според вас трябва да предприемат политическите партии в такава ситуация?

Мога само да ги призова да влязат в открит диалог. Това и без друго е необходимо в България. Българите трябва да свикнат с факта, че страната им не е моноетническа, че в България живеят поне 8 процента турци – и то не от вчера, а от столетия. И че това отдавна уседнало население е част от културната идентичност на българите. Всичко това трябва да се обсъди в рамките на една обществена дискусия. Смятам за неуместен тона на нападките срещу партията на Ахмед Доган и срещу неговите бизнес-дела, които навярно действително предизвикват съмнение. Точно в момента и точно по въпроса за етническото съжителство в страната трябва да се търси политически диалог, дискусията трябва да се води прагматично и целесъобразно, за да се опази, а евентуално и да се укрепи етническият мир.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...