Синодът на РПЦ: Константинопол действа високомерно и небратски


Източник: maranatha.org

В специална декларация Светият Синод на Руската православна църква обяви за недействително и противоречащо на църковните канони постановлението на Вселенската патриаршия за приемането на епископ Василий (Осбърн) в юрисдикцията на Вселенския патриарх. Синодът подчерта, че "епископ Василий остава подчинен на юрисдикцията на Московската патриаршия и решението относно по-нататъшната му съдба може да се вземе само от свещеноначалието на Руската църква".

Синодът обвини Вселенската патриаршия в "откровено небратско" отношение към Руската православна църква. Действията на Константинопол "създават явна заплаха за единството на Църквите, подронвайки каноничните основи на техните взаимоотношения", се казва в декларацията. Според РПЦ Константинопол "високомерно си присвоява правото да се намесва във вътрешните дела на другите поместни Църкви… Това свидетелства за грубо разминаване между действията на Константинополския Престол и православната еклисиология, за крайно опасна помраченост на каноническото съзнание". Синодът отхвърля опитите на Константинопол да оправдае действията си с 9, 17 и 28 правило на Халкидонския събор и цитира св. Никодим Светогорец и известния църковен канонист Йоан Зонара, според които тези канони не дават право на Вселенския патриарх да се меси в делата на другите православни Църкви. Той смята, че претенциите на Вселенската патриаршия за върховно ръководство на православната диаспора извън каноничните граници на поместните Църкви "разрушават взаимното доверие, подкопават мира и задружното свидетелство на Църквите, отварят път към по-нататъшни злоупотреби, които могат да имат катастрофични последици за православното единство" и фактически призовава за свикване на Всеправославен събор, който да реши проблема.

"Съзнавайки общата отговорност за запазването на единството на духа в съюза на мира (Еф. 4: 3), ние призоваваме нашите братя в Христа Спасителя към възстановяване на справедливостта и любовта, "за да не се покажем като такива, които внасят жестоката надменност на света в Църквата Христова" (Послание на Африканския събор до папа Келестин)", се казва в края на декларацията. Пълният й текст може да се прочете на сайта patriarchia.ru.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...