Международна кампания за връщането на „Света София” на Православието



Източник: iNFO-GRECE

Гърци, живеещи в Америка, членове на сдружението Free Agia Sophia Council of America (Американски съвет „Освободете „Света София”), са подели миналата седмица международна кампания за връщането на перлата на Византия, константинополския храм „Света София”, на православната вяра. Това, което те искат, е църквата отново да бъде отворена за всички вярващи християни и да бъде възстановена като център на Православието, какъвто е била преди превземането на града от турците през 1453 година.

Ден след печалната годишнина от падането на Константинопол, на пресконференция, състояла се на 31 май в Ню Йорк, председателят на сдружението Крис Спиру е обявил създаването на Международно православно християнско събрание за „Света София” и е изяснил целите му, припомняйки привилегированото място на „Света София” в православния свят и в християнството като цяло преди падането на Константинопол – място, което макар и изчезнало на практика след превземането и превръщането на църквата в джамия, а след това и в музей, не е преставало да съществува в сърцата на всички гърци и православни християни.

„Църквата „Света София” е тясно свързана с живота на Византия и на столицата й Константинопол, днешния Истанбул, и е символ на вярата, столица на византийското християнство и извор на божествена сила за целия християнски свят”, – е изтъкнал Крис Спиру.

Построена от император Юстиниан и открита на 27 декември 537 година, църквата е посветена на Светата Премъдрост Божия („Агия София ту Теу”). Предназначена е да побере до 23 хиляди души. С размерите и архитектурната си оригиналност, „Света София” надминава всеки паметник, познат на християнството от онази епоха. Това кара св. Юстиниан да възкликне в деня на освещаването й: „Слава Тебе, Боже, че ме удостои да довърша това дело. Соломоне, победих те!”, имайки предвид Йерусалимския храм, построен от цар Соломон.

Така „Света София” става център на източното християнство през следващите девет века, до деня, в който турците, водени от султан Мехмед ІІ, превземат Константинопол на 29 май 1453 година. Мехмед ІІ превръща „Света София” в джамия, като доизгражда минарета отвън и заменя големия златен кръст на купола с мюсюлманския полумесец, а отвътре прекрасните мозайки и голямата икона на Христос Пантократор, заемаща централното място в купола, покрива с вар. С идването на светски настроения Кемал Ататюрк на власт и основаването на съвременната турска държава, „Света София” е превърната в музей, в който днес се организират изложби, модни дефилета и други културни и комерсиални прояви. Връщането на старото име на църквата „Ая София” служи, за да привлича туристи.

Припомняйки неотдавнашния бунт в ислямския свят, протестирал срещу карикатурите на своя пророк Мохамед, които те смятаха за непочтителни към вярата си, инициаторите на проекта за връщането на „Света София” искат към православните християни да бъде показано същото уважение. Така те ще могат да възстановят своя духовен и богослужебен център, равен по значение на „Свети Петър” за римокатолиците, на Мека за мюсюлманите или на Стената на плача в Йерусалим за евреите.

С тази цел Free Agia Sophia Council of America се наема да предприеме всякакви мирни действия и да мобилизира политически, дипломатически и юридически средства в Съединените щати, Европейския съюз и различни международни форуми, за да поиска подкрепа за връщането на „Света София” на Православието.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...