Крокодилските сълзи на телевизиятаМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. Ioan Jelkov каза:

  Като става въпрос за мения:
  едно уникално изречение от статия в двери.бг: „Варненският и Великопреславски митрополит Кирил взе специално отношение към манията по върколаците и вампирите.“ както се казва , нека говорят специалистите.

 2. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Солженицин има едно великолепно и, бих казал, класическо есе за лъжата. Не трябва да се гледа, слуша, чете, говори и търпи лъжа. Ако всички го направят, лъжата ще изчезне сама по себе си. Утопия е да очакваме съпротива от всички, но поне ние като православни християни трябва да се откажем от гледането на телевизия. Знам, че е трудно, но си струва да се направи решителната крачка. Едни окови по-малко!

 3. Иван Иванов каза:

  А бе и те, хората от телевизията, какво да правят!?

  Принципно, надигането и „нарастването“ на тълпата е от такова естество, като и тя (тълпата) , че не би могло да бъде много различно!….Един вид, получава се малко порочен кръг: за да има гледаемост, трябва да се прави [b]реверанс на простаците[/b], от който ревернс, те (простаците) се легитимират още повече! Въпросът е, наистина този реверанс да не е много голям!…. [b]Като драстичен и нецензурен пример[/b], ще цитирам нещо като „остроумие“, казано от изключително долнопробните водещи Иван и Андрей, в около 17 часа, една събота: “ Мъжете имат анус, а жените – бонус!“… Извинявам се за нецензурния цитат – пример, и оставям на редакторите да решат дали да го „пуснат“ или не!… Ще завърша, както и друг път – бива българска долнопробност, ама чак пък толкова!… Според вас, в колко телевизии в цивилизовани страни, ще пробият така категорично тези две лигави лекета – Иван Андрей!?

 4. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Патриарх Кирил е помогнал някога на пловдивската актриса Надя Дункин. Като бивша концлагеристка и майка на невъзвръщенец (синът й е професор по химия в Германия), тя няма право да работи никъде. Патриархът я назначава чиновничка в Св. Синод

  (Таня Шелхорн. В памет на актрисата Надя Дункин. По повод 90 години от рождението и 13 години от убийството й. – http://liternet.bg/publish14/t_shelhorn/n_dunkin.htm).

 5. Проблемът на българите идва от техния официален култ към силата, към въоръжената борба и към бойните изкуства, които са част от „националния“ манталитет на модерността. На практика текстовете и образците, които се дават на българите от 1878 година насетне в официалната културология подготвят българите за насилие и агресия – това се е правило целенасочено за да се подготвят психологически и физически българите за война с турците, а по-късно и срещу всеки, който противостои на държавната политика. Комунистите пък ни подготвяха за война със Запада и капитализма и развиха идеята за социално и икономическо насилие чрез култа към техните „герои“ и свещените места на атеизма. Така че насилието е заложено в духа и посланията на официалната модерна българска културология, която обаче не се пипа поради „национални“ съображения. А телевизията е част от демагогията на „свободата“, която не е основана на ценза – рапър и спортист, т.е. хора, които не са учили, ни говорят за образование!

 6. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Ето го – новия „господ“:

  http://www.helikon.bg/books/179/147964_roden-za-prorok%3A-predskazaniia-do-2012–a-i-otvad-kraia-na-sveta.html

 7. Цветомир Андреев каза:

  Отдавна съм спрял да гледам телевизия и ми правят силно впечателние нещата, които понякога случайно виждам. Така миналата седмица в едно заведения ме онеми рекламата:
  КАК ДА УБИЕШ детето си до 72-рия час от съществуването му. Това се водеше ОБРАЗОВАТЕЛНА ракламна кампания за *ПРЕВЕНЦИЯ*(!) от нежелана бременност…
  (да ставаше въпрос за хормоналното хапче предизвикващо аборт на новозаченатия плод)

  Научих че аборта е една нормална превенция, от която няма нищо по нормално за тийнеджър. Че съвет да убивиаш, макар и собственото си дете, може да получиш в реклама от тих и попъл глас от телевизора.

  Давам си сметка че никой не обръща внимание на рекламите и не ги взема на сериозно. Хората ги пропускат без да ангажират съзнанието си. Но дори да не се замисляш или да не си съгласен ефекта е, че впоследствие определя отношенито ти към проблема.

  РЕКЛАМИРАТ се НЕ ПРОДУКТИ, а МОДЕЛИ на поведение и на (не)мислене (флирт, подчини се на страстите, аборт… ).

 8. Цветомир Андреев каза:

  … не очаквам, че може да очакваме нещо особенно добро за децата ни, които сега възпитаме така…

 9. blagoi boichev каза:

  струва ми се, че ще изпаднем в отчайние, ако искаме да променим телевизиите с техните лукави предавания. но безсмислено ми изглежда просто да си изхвърлим телевизорите и всичко да е наред. затова в Русия хората са си го измислили. има православни църковни телевизии. явно от наша страна трябва повече ентусиязъм и да спрем а се оправдаваме с другите, а да сторим и ние нещо!

 10. ivan simeonov каза:

  Разбира се, винаги съм харесвал писателската дарба на г-жа Главева. Единствено не мога да се примиря с глагола „оценям“. Много хора вече така го казват, но аз си държа на „оценявам“.
  Поздрави,
  Иван Симеонов