„Свети Атанасий“ е най-старият манастир в Европа


Източник: Сега

Както всички ходещи по тая земя, и чирпанлии са си грешни. Толкова грешни, че два от греховете им днес са се превърнали в митове. Единият е, че чирпанлия без нож не ходи – по лют е от четник македонец по време на въстание, а пийне ли малко червено вино, за щяло и нещяло бърка в канията. Другият мит е Чирпанското земетресение през 1928 г. То пък сигурно е божие наказание за първия им грях. А понеже оня от горе не наказва когото мрази, то сигурно доста е обичал Чирпан и околностите му. Има и защо.

 

В разположеното на десетина километра село Златна ливада се намира най-старият манастир в Европа "Свети Атанасий". Това доказа научна експедиция през януари 2004 година на акад. Росен Милев, ръководител на Балканската медийна академия (Балканмедия). Интересна е историята около доказването на това твърдение. През 2003 г. в манастира на поклонение идва 115-ият Александрийски патриарх Петрос VII – вторият човек в йерархията на източното православие след Вселенския патриарх.

Патриархът идва да се поклони на свети Атанасий по свое желание. Петрос подарява икона на свети Атанасий, рисувана в Александрия. Акад. Р. Милев се впечатлява, но и размисля върху този факт. Защо ще идва Александрийският партриах на поклонение? Със сътрудниците си направил справка с 12-томната руска православна енциклопедия "Житията на светците", издадена през 1903 г., в която има много подробно житие на св. Атанасий.
След това моли проф. д-р Георги Алдъров от университета "Серафикум" в Рим да проучи ватиканските архиви. Той потвърждава факта, че свети Атанасий през 343-44 г. е отседнал в околностите на Златна ливада. И допълнил, че построената там обител била наречена на негово име, а може би в нея е създал някои от най-известните си богословски трудове.

А историята е следната: През 343-344 г. след Христа в Сердика е свикан вселенски събор. Свети Атанасий, считан за приносител на монашеството от Египет на Европейския континент, се връща по стария римски път от днешната ни столица към Константинопол за Александрия. В ония времена на всеки изминати около 30 км конете се сменяли, а пътниците отпочивали. На светия старец се наложило да пренощува в стара римска крепост край Златна ливада. Тогава разбрал, че населението от селищата около крепостта е заплашено от епидемия и останал за по-дълго време, което използвал и за да проповядва християнството.

По това време в областта на Берое, днешна Стара Загора, живеещите готи и други племена били подложени на силен натиск от еретици-ариани, непризнаващи Христос. За пост и молитва светията се уединявал в скална пещера на около 300 метра от крепостта. Още древните готи и траки са я използвали като езическо място. Свети Атанасий го прави светилище, заедно с лековития извор. Тя е запазена и днес и се нарича Постницата. Поклонниците и досега, подобно на пещерата на Иван Рилски, минават през нея за здраве и благоденствие. И до днес някои от по-старите жители на Златна ливада наричат останките от крепостта "Римския манастир".

Свети Атанасий обявил на местното население, че за да ги избави господ от епидемията, трябва да построят църква. Тя е издигната срещу пещерата му, доказват археолози. "Епидемията наистина отминава местното население" – разказва игумения Агнеса. А това засилва вярата в бога. За 17 века храмът е все на това място, независимо че десетки пъти е разрушаван. По време на турското робство е издигнат от дърво. Последната му постройка е от 1961 г.
Под пещерата, в манастирския двор, се намира извор, който днес типично за този край е наречен Аязмото. Заради тази вода в манастира се стичат стотици болни. От време оно хората в този край знаят, че лекува кожни заболявания, подобрява зрението, действа очистително на вътрешните органи. "Лекува дори и туморни заболявания" – казва игумения Агнеса и допълва: "Имаме случаи на прохождане на сакати. И пещерата има лечебен ефект." Сред местните жители се пазят предания, че лечебната сила на водата е открита от траките.

Манастирът днес се състои от стари и нови постройки. Старите са от 1840 г. Сега предстои да се реставрират. Новите пък са правени през 1979 г. по поръка на Людмила Живкова. В монашеските килии е и скривалището на Апостола Левски. След 1944 г. по времето на насилственото правене на ТКЗС, манастирът е превърнат в овчарник.

И тук игумения Агнеса разказва една история, която никак не звучи научно, но пък в селото се разказва вече 60 години. Свети Атанасий се явил на партийния секретар и го заплашил, че ако не освободят манастира, ще му вземе детето. В началото на 50-те години отново се превръща в манастир.

Сред светините на църковния храм са икона на покровителя му, подарена от атонските монаси и препис от Реймското евангелие. То е първото копие в България на родния ни език и е дело на екип на български художници. Оригиналът се пази в библиотеката на Реймс. Да добавим, че над него повече от 200 години във вярност към бога и народа са се клели френските крале.
В църквата над олтара е и иконата на света Петка като българска светица. Тя е исторически свързана с манастира – при едно от многобройните му възкресявания през турско е издигнат и неин параклис – по-късно също разрушен. Нейният празник се чества всяка година в манастира на 14 октомври.

И до днес доброволци от близките села идват да помагат на манастира и за поддръжката му. Много хора от околността остават за два-три дни, други от страната – и за седмица. Посетихме манастира в делничен ден, а скоро пред огромната двукрила порта спря кола, от която слязоха поклонници от Полша.

Ще добавим, че допреди "Свети Атанасий" край Златна ливада за най-стар манастир в Европа се смяташе шотландският "Кандида каса", основан през 360 г., следван от двата манастира, създадени от свети Мартин през 373 и 375 г. в днешна Франция.

Манастирът е разположен сред красива местност, оградена от хълмове. Коритото на Стара река дели пещерата постница и обителта. От манастира се разкрива гледка към Тракийската равнина на юг. Наоколо са вековни гори и околността предлага условия за културен и екотуризъм. Стотици поклонници идват, привлечени и от лековитата вода. А от 3 години към него са се насочили и историци, археолози, етнолози, които проучват къс по къс най-древната му история. В манастира два пъти честват свети Атанасий. На 18 януари, защото бил 5 пъти гонен от епископския пост и на тази дата е последното му завръщане, и на 2 май – деня на неговата смърт. Със светията българинът свързва края на зимата и настъпването на пролетта.

Кой е свети Атанасий Велики?

Роден е в египетския град Александрия през 293 г. Тамошният епископ Александър го взема под свое покровителство. По това време християнството изживявало бурни времена. Еретикът Арий проповядвал, че Христос не е син божий, а човешки. За да реши спора, римският император Константин свиква първия вселенски събор, на който изслушал всичките свети отци. Атанасий разгромява опонентите си, а Арий бил арестуван. Последователите му обаче подложили светеца на гонения и мъки. Атанасий бил привикан на съд и изпратен в град Трир (днешна Франция). След смъртта на император Константин се върнал в Александрия, но скоро отпътувал за Рим, където бил посрещнат от брата на Константин, Констанс. Той му обещал застъпничество и отново го върнал в Александрия. След смъртта и на Констанс е прогонен от арианите и 6 години е отшелник в египетската пустиня. Преследват го и войниците на император Юлиан. След смъртта му се връща в Александрия и до края на живота си през 373 г. се бори с арианите за усмирение и единство на християнската църква. По достойнство е назован Атанасий Велики. Православната църква го чества на 31 януари.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...