Религиозното образование – един сериозен въпрос за решаванеМоже да харесате още...

11 Отговори

 1. Славков каза:

  Благодаря за тази статия! Ето едно истинско и задълбочено изследване с препоръчителен характер, от която някои други автори, побликуващи тук, биха могли да вземат поука.

 2. Траянка Георгиева каза:

  Въпреки враждебното отношение на атеистичният режим, към религията, следствие от което е, че тя се изповядва по-скоро на езическо и битово ниво – 87% от българите се самоопределят като източноправославни християни. И след като религиозното образование е основополагащо човешко и гражданско право, което се дава от държавата – тези 87%, които плащат данъци, не са ли лишени от правото си, децата им да изучават собсвената си религия?

 3. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Сатанизмът в архитектурата –
  http://www.ruskline.ru/analitika/2010/09/22/arhitekturnyj_satanizm/

 4. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  За да се изучава един предмет в училище той трябва да е съобразен с общата философия и с преподаването на учебния материал в другите дисциплини. Имайки предвид общата философия на модерното българско образование конфесионален предмет по религия ще влезе в остър сблъсък с основни постулати на други хуманитарни дисциплини. Затова по-приемливо е, ако не се преразгледа цялото съдържание на учебния материал в българското училище е да се изучава предмет, който без да взима конфесионално отношение запознае децата с основни принципи и правила на религията и който има по-скоро културологична и познавателна стойност без да влиза в канонични и догматични подробности. Силно се съмнявам,че тези 87 процента православни, за които говори другарката Траянка знаят нещо повече за православието от палене на свещ и прекръстване пред иконата и реликвите. Образованието е нещо много сложно и отговорно и в него действие следва да вземе и БПЦ, а не да разчита на Държавата.
  http://www.slavicorthodox.hit.bg

 5. Траянка Георгиева каза:

  Каква другарка мога да ти бъда, Чингиз? Трупахте лой по време на комунизма, изритаха ви, а сега църквата ви е виновна. Те са вашите другари – комунистите. Куфарче за вас няма да има, така че не им се слагайте повече, като хулите църквата. И ако не искате да влезете през отворените за всеки врати, поне не пречете други да влязат. Защото с адски огън ще ви отговори Господ. Това го казва свети Николай Велимирович. Прочетете „Езерни молитви“ и се помолете Бог да ви просветли.

 6. Славков каза:

  [quote name=“chingis“]…конфесионален предмет по религия ще влезе в остър сблъсък с основни постулати на други хуманитарни дисциплини. [/quote]
  Чингиз, ще бъде по-ясно ако вместо „конфесионален предмет по религия“, казваш просто вероучение. И не вероучението ще влезв в сблъсък постулатите на други хуманиратни науки, а постулатите на другите хуманитарни науки ше влязат в сблъсък с вероучението. Автора на статията е дал прекрасен отговор на този тип евтина постановка на нещата , но ти или си пропуснал (отново) или те гони селективна амнезия ( както често).
  [quote]… да се изучава предмет, който без да взима конфесионално отношение запознае децата с основни принципи и правила на религията и който има по-скоро културологична и познавателна стойност без да влиза в канонични и догматични подробности[/quote]
  Добре, няма проблем. За да има раввнивиловка обаче ще премахнем формулите от математиката, законите от физиката, таблиците от химията, датите от историята и нотите от музиката.

 7. Ф.Николов каза:

  И понеже се хвърлят твърдения, как цяла Европа се веро-учи задължително, а само клетата България се е запънала като магаре на мост, ето данни от 2005 г. на Н.Богомилова, а някой православен християнин ако иска може да покаже други, дали оттогава се е променило коренно положението в Европа.
  1. Задължителен предмет: Австрия, Кипър, Финландия, Германия
  2. Задължително-избираем: Белгия, Люксенбург, Португалия
  3. Избираем: Хърватска, Чехия, Естония, Италия, Латвия, Полша, Румъния, Малта, Словакия, Испания, Събрия, (България)
  4. Неконфесионално религиозно обучение: Швеция, Норвегия, Дания, Англия, Шотландия, Холандия, Словения.

 8. Димитър Попмаринов каза:

  Във връзка с качването на моята публикация „Религиозното образование – един сериозен въпрос за решаване” от 2006 г. и появилите се запитвания смятам за нужно да дам следните пояснения:
  Тъй като статията е писана през 2006 г. тя няма пряка връзка със съвременния дебат за религиозното образование. Целта да я напиша тогава беше свързана с нуждата отново и отново да се постави този въпрос пред църковните среди и обществото. Тогава още нямаше никакви концепции и сериозни разисквания по въпроса. Тя бе предназначена изцяло за специалния брой на сп. Мирна, посветен на образованието и възпитанието на децата. Исках да посоча най-вече на заинтересуваните от проблематиката политически и граждански, а не толкова на църковни и религиозни организации и среди важността на поставените проблеми;

 9. Д. Попмаринов каза:

  След появата на концепциите за религиозно образование и повдигнатите въпроси нещата се промениха и се стигна до активно обсъждане както сред църковните и религиозни среди, така и сред гражданското общество. Както заявявам тогава, така и сега, аз не претендирам за професионално мнение по отношение на образованието в началното и средното училище. След настъпилите разисквания и обсъждания за себе си приемам, без да ангажирам никого с моето мнение, че може би най-добрият вариант за религиозно образование е: до пети или до осми клас (това могат да решат специалистите) то да е конфесионално, а след това общообразователно.

  Надявам се, че повдигнатият въпрос за религиозната просвета и образование в българското училище ще намери в най-скоро време своето положително решение.

 10. svesht. Aleksandar каза:

  V Ispania e zadalzhitelno izbiraem predmet, a vazmozhnostite sa:
  1. religion catolica
  2. alternativa

 11. svesht. Aleksandar каза:

  В Испания е задължително-избираем предмет до завършването на задължителният курс на средно образованре от 6 до 16 години, както и в детската градина от 3 до 6 години, но тя не е задължителна, а възможностите са:
  1. Религион католика
  2. Алтернатива