Достъпът до архивите на ДС – справка за опита в законодателството на различни страни


Източник: в. Сега

Докъде са стигнали различните страни със законите за достъп до досиетата на информаторите от комунистическата ера…

Албания: Досиетата на тайната полиция остават затворени. Специална комисия разглежда документите преди всеки избори, забранявайки на онези, които са сътрудничели като информатори, да се кандидатират.

Босна: През 2000 г. бяха направени публично достояние около 70 хиляди досиета от комунистическия период. Те са достъпни за всички граждани, които искат да проверят конкретна година или събитие.

България: България прие нов закон през декември, който позволява на хората да видят досиетата си, и създаде комисия, която да разследва обществени фигури и да публикува имената им в интернет, ако открие, че те са били агенти.

Македония: Скопие започна да отваря досиетата, събирани от бившите югославски служби, през 1998 г. Македонците могат да се запознаят със собствените си досиета, но журналисти и изследователи нямат достъп до архивите.

Полша: През юли миналата година в Полша бе гласуван закон за отваряне на архивите на тайната полиция за настоящи дипломати, министри и депутати.

Румъния: Букурещ приключи отварянето на архивите на бившата тайна полиция "Секуритате". На румънците е позволено да прочетат досиетата си. Документите, засягащи националната сигурност, не са публично достъпни.

Словакия: В средата на 2002 г. Словакия позволи на хората да прочетат информацията, събрана за тях. Архивите съдържат около 30 хиляди досиета.

Словения: Повечето от досиетата са отворени за обществеността, но интересът към тях е малък.

Сърбия: През 2001 г. Белград позволи на гражданите си освен на "вътрешните врагове" и на "сътрудниците на чужди разузнавания", главно опозиционни политици и журналисти, да видят досиетата си. По-късно процесът бе замразен.

Унгария: Унгарците могат да видят собствените си досиета, но имената на информаторите са заличени. Има обещания за пълно отваряне на полицейските архиви.

Хърватия: Опозиционната Хърватска партия на правата настояваше досиетата да бъдат отворени за обществеността, но досега не са предприети никакви стъпки.

Чехия: Прага позволи на чехите да се запознаят със собствените си досиета, събирани от чехословашката тайна полиция. От 2003 г. чехите имат достъп до около 75 000 досиета на агенти.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...