Великият постМоже да харесате още...

13 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Какво означава „публикувано от…“? Оригиналният руски текст няма автор. Романов преводач ли е или компютерен специалист, който лепи текстове, без да ги чете?

  В немалко случаи стремежът за крайно постене издава психична болест. Вж. статията в: History of Psychiatry, Vol. 10, No. 38, 205-225 (1999)
  DOI: 10.1177/0957154X9901003803
  © 1999 SAGE Publications

  Anorexia nervosa as viable behaviour: extreme self-deprivation in historical context
  Elizabeth G. Liles
  Stephen C. Woods

  When anorexia nervosa is considered from a critical historical perspective, several key features emerge. For one, striking similarities can be found between the sociocultural milieux of medieval fasting women and modern anorexics. Although the presentation of self-starvation has changed over the centuries, the syndrome can still be identified and shown to flourish during eras and in societies in which individuals (mainly women) lacked adequate attention, control, respect and/or economic power, and when a socially acceptable avenue for expression existed. In this context, the steady increase in the incidence of anorexia nervosa over the last fifty years is seen to parallel specific cultural and economic events that favoured thinness.

 2. Radko Popov каза:

  „Смисълът на поста е да развиваме любовта си към Бога и ближните“ се казва в по-горния текст. Това е което на мен ми харесва. Иначе в статията има по нещо за всекиго – тя е написана така че всеки да остане доволен. Но не е ли мъртва нашата любов към Бога и ближните без дела? Не е ли постът време да повишим и умножим нашите дела на любов към ближния? Да пием и ядем по-малко и с икономисаните пари да помогнем на ближния в нужда!

 3. sandi каза:

  С извинение,въпрос:Авторът на статията не смята ли,че ‘Светата евхаристия’ не е само за служещия свещвник а и за ‘черкуващите’-се миряни? Смятам,че броят на “причастията“ не трябва да бъде ограничен на (две-три) стига причащаващия се да спазва “условията“за свето причастие.

 4. Антон Бояджиев каза:

  Тогава светецът… започнал да яде сам и да гощава госта си с (СВИНСКО) месо.

  Имам 1 въпрос.
  Защо православните ядат свинско след като:
  1. В Старият Завет е забранено;
  2. В Исая четем: Ония, които се освещават и очистват за да отиват в градините След една ашера в средата, Като ядат свинско месо и гнусотии и мишки, Те всички ще загинат, казва Господ.
  (Господ заявява. че е гнусота за него яденето на свинско)
  3. Господ казва в Малахия 3:6 , че не се променя : „Понеже Аз, Господ, не се изменям, затова вие, Яковови деца, не загинахте.” По същия начин Яков 1:17 ни казва: „Всяко дадено добро и всеки съвършен дар е отгоре и слиза от Отца на светлините, у Когото няма изменение или сянка от промяна.
  4. Исус казва, че не е дошъл да промени Закона, а да го изпълни.

  Къде в Библията Бог е отменил неяденето на СВИНСКО или е казал, че вече няма нищо против? Как може да казвате на 1 човек, че е светия, ако не е послушен на Господнята запове.

  P.S. Слагайте -, ама на Исус – ли ще сложите?

 5. Антон Бояджиев каза:

  За да не кажете, че цитирам само Стария завет, ще дам цитати и от новия?

  В Римляни 14:21
  четем:
  По-добре е да не ядеш месо, да не пиеш вино и да не правиш нищо, от което брат ти се препъва, или се съблазнява, или изнемогва.
  Т.е. в новият завет е препоръчано да не ядем месо изобщо.

  1. Къде в БИБЛИЯТА яденето на свинско е позволено?
  2. Защо наричате светец човек, който престъпва божийте заповеди?
  3. Ако искайте слагайте минуси на мен, ама на Бог може ли да му слагате минуси и плюсове?

  4. Имам още 1 въпрос. Защо тачите ангели и светци, след като ангелът в откровение отказва да бъде почитан, ап. Павел отказва поклонение също, а Исус казва да служим единствено на Бог?

 6. Гошо каза:

  откъде се вадят тия правила какво да се яде и какво не? май не от Типика?

 7. Андрей Романов каза:

  Как да се борим с котараците :))
  http://byaki.net/eto_interesno/38217-borba-s-kotom.html

 8. Дани М каза:

  Антон Бояджиев, съгласна съм с Вас! Аз също съм православна християнка, но не ям свинско от 2 години. Не съм видяла от Типика, че не трябва, Гошо, а именно от Стария Завет.
  Би било полезно, разбира се, някой по-компетентен от мен да се изкаже, но моето мнение е, че не може да спазваме някои неща, а други – не.
  Спасителен и радостен пост! Приобщаването със Светите Тайни да ни бъде за здраве, спасение и живот вечен!

 9. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Дани М“]Антон Бояджиев, съгласна съм с Вас! Аз също съм православна християнка, но не ям свинско от 2 години. Не съм видяла от Типика, че не трябва, Гошо, а именно от Стария Завет.
  [/quote]
  И аз не бях яла свинско много години, но в тоя студ зимата – проядох! Даже много ми беше вкусно, а преди ми се гадеше. По отношение на храната, а и във всяко отношение е важно да не се проявява фанатизъм, защото прекаляващите в това отношение може неусетно да им избие чивията и да започнат да преследват и да проявяват садизъм към невинни хора. Ненапразно се казва, че по-добре да не постим, ако това ще ни докара до там един друг да се ядем. За съжаление познавам хора, които са способни на това. И им препоръчвам цяла свинеферма да изядат, но на ЧОВЕК ДА НЕ ПОСЯГАТ! Защото ще отговарят пред БОГ.

 10. Гошо каза:

  Дани М, и къде в Стария Завет пише (цитирам горната статия, към която са тези коментари):
  „В Лазарова събота (денят преди Цветница) се разрешава яденето на хайвер“ или „а в петък и събота – пълно въздържане от храна“
  Примерно… 🙂

 11. Андрей Романов каза:

  Антоне, да не би да ви влече юдейството или ислямът? Старозаветните заповеди и забрани са отменени в Новия Завет. „С дела по закона [на Моисей] няма да се спаси никоя плът“ (Гал. 2:16) „И тъй, мислим, че човек се оправдава с вяра, без дела по закона“ (Рим. 3:28).
  Колкото за свинското месо, Спасителят посочва, че не това, което влиза в устата, прави човека нечист, а това, което излиза (Марк. 7:15-18). Вж. също и видението на св. Петър за чистата и нечистата храна (Деян. 10:12-15). Поздрави!

 12. fr Pavel каза:

  [quote name=“andrey“]Антоне, да не би да ви влече юдейството или ислямът? Старозаветните заповеди и забрани са отменени в Новия Завет. „С дела по закона [на Моисей] няма да се спаси никоя плът“ (Гал. 2:16) „И тъй, мислим, че човек се оправдава с вяра, без дела по закона“ (Рим. 3:28).
  Колкото за свинското месо, Спасителят посочва, че не това, което влиза в устата, прави човека нечист, а това, което излиза (Марк. 7:15-18). Вж. също и видението на св. Петър за чистата и нечистата храна (Деян. 10:12-15). Поздрави![/quote]

  Антончо е фанатичен адвентист. За него „откровенията“ на Елън Уайт са над Библията. Според мен сектанти не трябва да се допускат във форума.

 13. Антон Бояджиев каза:

  [quote name=“fr Pavel“]Антончо е фанатичен адвентист. За него „откровенията“ на Елън Уайт са над Библията. Според мен сектанти не трябва да се допускат във форума.[/quote]

  Адвентист съм, но не съм фанатичен. Господ никога не е отменил нареждането си за неяденето на свинско. Прочетете: ТЯЛОТО – ХРАМ НА БОЖИЯ ДУХ 1. Месото – храната на греха http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/05/28/tialoto-hram-na-bojiia-duh-1-mesoto-hranata-na-greha.960210, където съм дал доста медицински изследвания, доказващи твърдението ми.