За поста и ПричастиетоМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. svetlio каза:

  Но какво да правим, когато във време извън пост на желаещия да се причасти му се каже от свещеника, че има четири пъти през годината за причастие, а извън тези пости не е време за това. И отказва да причасти.

 2. Дон Кихот каза:

  Свещеник, който отказва без обективна причина на достоен християнин да се причасти, трябва да бъде наказан с аргос до пълно покаяние.

 3. p_stefanos каза:

  На всяка Света литургия, когато сте подготвен за Причастие, заставайте пред царските двери и когато презвитерът призове: „Със страх Божий, вяра и любов пристъпете!“, пристъпвайте. Ако ви откаже, следващия път пак постъпете така. И всеки път. Той най-накрая, ще се чуе, че казва „Пристъпете!“, а не „Отстъпете!“. „Искайте, и ще ви се даде… хлопайте, и ще ви се отвори“ (Мат. 7:7, Лука 11:9).

 4. Диляна каза:

  Светльо, ето един случай от живота на атонския старец Паисий, който би могъл да бъде отговор на твоя въпрос:
  В един период от живота си отец Паисий живял на Синай, в една постница над манастира „Света Екатерина“. Всяка неделя той слизал в манастирската църква, за да се причасти. Манастирският предстоятел обаче му казал, че монасите не бива да се причастяват толкова често. По това време в манастира нямали такава практика. Не желаейки да противоречи и да създава смут, старецът се смирил и премълчал.Но всеки път се приготвял за Причастие, отивал в храма и когато свещеникът възгласял: „Със страх Божи, вяра и любов пристъпете“, скланял глава и казвал в себе си: „Господи мой, Иисусе Христе, Ти знаеш колко ми е потребно това.“ По собственото му свидетелство, усещал в душата си такава промяна, че не бил сигурен дали би се чувствал така, ако се е причастил.След няколко месеца с Божия помощ проблемът бил разрешен.
  Другата възможност е просто да отидеш в друг храм, при друг свещеник, а за първия да се помолиш.

 5. svetlio каза:

  Благодаря на всички за съветите и коментарите. Дано да са помогнали и на други хора.