Причастието по време на Страстната и Светлата седмица: съвети на духовнициPrichastieПредставяме ви съветите на двама руски духовници за причастяването по време на Страстната и Светлата седмица…
Обуховски епископ Йона (Черепанов), наместник на Киевския Йонински манастир ”Св. Троица”:

Потърсете мнението на Вашия духовен наставник

Великият пост ни е даден тъкмо за това – даEpiskop Iona пристъпваме към причастяването със Светите Христови Тайни. Препоръчвам на хората да се причастяват всяка неделя на Великия пост. Още по-важно е да се причастяваме по време на Страстната седмица.
Всички служби на тази седмица са свързани дълбоко със спомена за Тайната вечеря – самия ден, в който е установена Евхаристията. Ако човек има възможност да вземе отпуск за няколко дни и да се освободи за известно време, за да преживее както трябва Страстната седмица, то най-добре е той да се причасти на всички литургии, които се извършват тогава.
През първите три дни на Страстната седмица се извършват литургии на Преждеосветените Дарове. През тези дни не е необходимо да присъстваме на всички богослужения.

Но, започвайки от Велика сряда, трябва да сме постоянно в храма: в сряда вечер да сме в храма, на Велики четвъртък да се причастим с пречистите Тяло и Кръв Христови, които Той ни е наредил да приемаме за изцеление на душата и тялото, за прощаване на греховете и живот вечен.

На Велика събота всеки християнин също да трябва да се причасти. Трябва да кажа, че литургията на Велика събота е най-любимата ми литургия през цялата богослужебна година, и така е не само при мен, но и при много свещеници. Само на този ден се усеща тази толкова тиха и възвишена пасхална радост. Самият празник Пасха е ярко, бурно тържество, то въздейства по-силно върху духовните ни рецептори.

Духовните чувства са пределно изострени именно по време на литургията на Велика събота, когато, от една страна, Спасителят е в гроба, но, от друга страна, знаем, че Той вече е победил Ада. Знаем, че Христос съвсем скоро ще възкръсне и ще се яви на апостолите. И тази тиха пасхална радост се усеща много силно именно по време на литургията на Велика събота. В тази литургия има един много символичен момент, когато по време на пеенето на прокимена свещениците събличат тъмните постни одежди и ги заменят със светли, предпасхални. Това също настройва за пасхалната радост.

Според богослужебния устав на православните християни е наредено да бъдат в храмовете в течение на цялата Светла седмица, причастявайки се всеки ден със Светите Христови Тайни. Ако имате тази възможност, ако успеете да се освободите през това време от всекидневните грижи, суета, работа, то би било желателно да пристъпвате всеки ден към тайнството причастие.

Чинът на подготовка за това Тайнство през пасхалните дни е значително по-кратък; за тази цел трябва да прочетете само пасхалните часове и последованието за Свето Причастие. Службите са кратки, много динамични, бодри и радостни. Това няма да ви е тежест по никакъв начин, напротив – ще бъде истинско празнуване на Пасхата. Та нали ние се причастяваме с Кръвта и Плътта на разпнатия, погребан и възкръснал Христос. И кога, ако не на празника Пасха, кога, ако не през Светлата седмица да се причастяваме с Плътта на Христос, Който възкръсна заради нашето спасение?

За някои камък за препъване е въпросът как да постят преди причастие по време на Светлата седмица. Моето мнение е, че Светлата седмица е време, което Църквата особено отличава измежду дните на цялата богослужебна година. Това е време, когато постът е директно забранен от богослужебния устав. И по никакъв начин не трябва да постим, готвейки се за причастие. Това са дни на особена радост, когато ние живеем в Христа, когато буквално се къпем в пасхалната радост. И тъй като през тези дни постът е категорично забранен от устава, а причастяването, напротив, е наредено от устава, то през тези дни не трябва да постим, за да се подготвим за причастие. Такова е моето мнение, подчертавам. Правилното мнение е мнението на Вашия духовник. Всеки християнин трябва да си има духовник и да се съветва с него по въпросите за подготовката за изповедта, за причастието и изобщо по всички въпроси на духовния живот.
Моите препоръки са си мое лично мнение. Непременно трябва да се посъветвате с вашия духовник, със свещеника, който добре ви познава, познава всички особености на вашия духовен живот, и да постъпвате именно така, както той ви посъветва.

novicПротойерей Владимир Новицки:

„Готови сме, когато сърцето ни е съкрушено“

Правилно се причастяваме и изповядваме тогава, когато се причастяваме и изповядваме със страх Божи и съкрушено сърце, с усещане за собственото си недостойнство. Не с чувство за някакъв изпълнен дълг: ето на, изпостихме целия пост и сега имаме право да се причастим, сега сме стигнали до някаква висота и съвършено законно встъпваме в Страстната седмица и се приближаваме към Пасха. Тъкмо това ще бъде абсолютно недостойно пред Бога. А достойно ще е, когато бъдем със съкрушено сърце, със смирение, с чувство за греховност, с истинско покаяние. И ще можем да се причастяваме тогава, когато го имаме това чувство, този признак, че сме готови.

Готовността не е в количеството прочетени молитви. Молитвите са средство, което ни помага да се смирим, но готовността преди всичко е в смиреното, съкрушено състояние на сърцето. Тогава ще можем да се причастяваме често, без ограничения. |www.pravmir.ru

 

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...