Египет – Кайро, Александрия и Св. Екатерина


Фондация "Покров Богородичен" и Туристическа агенция “Сканер” ви предлагат едно приятно пътешествие до Кайро, Александрия и Света Екатерина.

Каним ви да посетим Древният Египет, пирамидите, да опитаме арабска кухня, но и да се докоснем до мистиката на ранното християнство. Да изкачим планината Синай, където Мойсей получил заповедите и да посетим древният манастир „Св. Екатерина”.

 

ПРОГРАМА


1 ден (22 ноември 2007 г. – четвъртък)

17,00 ч. – сборен пункт летище София – зала „Заминаващи”. Полет София – Истанбул – Кайро. Пристигане в Кайро в 1,30 ч. Посрещане и трансфер до хотел, настаняване, нощувка.

2 ден (23 ноември 2007 г. – петък)
Закуска. Отпътуване за Гиза, разглеждане на Египетските пирамиди (пирамидите на Хеопс, Хефрен и Микерин) – единственото оцеляло от 7-те чудеса на античния свят и най–голямата забележителност от египетската древна култура. Следобед: Посещение на около 40 км югозападно от Кайро руините на древните Сакара и Мемфис, където се намира стъпаловидната пирамида на Джозер, считана за най-древна от 97-те пирамиди в Египет. Обяд в местен египетски ресторант. Вечерта:Връщане в хотела, от където по късно, по ваше желание, ще се посети вечеря на кораб по Нил с кулинарните изкушения на арабската кухня и със запомняща се ориенталска програма. Нощувка.

3 ден (24 ноември – 2007 г. – събота)
Закуска. Посещение на националния исторически музей, събрал съкровищата на Древен Египет от времето на фараоните, елините и римляните, населявали тези земи през вековете. По ваше желание, посещение на най-ценното в сбирката, колекцията на Тутанкамон със златния 250-килограмов саркофаг, изключително постижение на златарското изкуство, както и на мумиите на следните царе: Сакнан Раа (основател на 18 годишна династия), Аменхотеп I, Тотмос II,РамсесII. Следобяд: Посещение на цитаделата на Салах Ал Дин – център на града за повече от 700 години от времето на Мохамед. На негово име е наречена и известната алабастрова джамия, построена през 1830 година по модел на църквата Св. София в Истанбул. Обяд в местен египетски ресторант. Връщане в хотела и нощувка.

4 ден (25 ноември 2007 г. – неделя)
Сутринта: Закуска. Посещение на Стария Кайро – Вавилонската крепост на Император Траян, най–известната християнска църква „Св.Богородица” 3 – 4 век, построена върху южната кула на вавилонска крепост. Синагогата на Бен Езра – 9 век, издигната на мястото, където кошницата с малкия Мойсей е била намерена от царската дъщеря, Коптския музей, Църквана на Абу Серга, носеща легендата, че е построена върху мястото, където светото семейство е почивало след пристигането му в Египет. Следобед: Обяд в локален ресторант, следван от малка обедна почивка в ориенталско кафе и посещение на ориенталския пазар Хан Ел Халил, известен с производството на качествени стоки от реномирани марки, особено на кожени изделия, обувки, египетски памук и злато. Свободно време за пазаруване. Вечерта: Връщане в хотела Връщане в хотела и нощувка.

5 ден (26 ноември 2007 г. – понеделник)
Закуска. Предвидена е целодневна екскурзия до град Александрия (Перлата на Средиземноморието). По път за Александрия посещение на манастирите Уади Ел Натрун на 100 км от Кайро, от изключителна важност за древно египетската култура. Манастирите са били източник на натриев карбонат, част от процеса на мумифицирането.Носещ името на Александър Велики, Александрия е вторият по големина и важност град на Египет, намиращ се на Средиземно море. Столица на Египет през елинистичния период от египетската история по времето на Птолемеите /332-27 пр.Хр./, на Римския и на Византийския период /395 – 642/ и градът, запазил времето на Клеопатра. Разглеждат се и наскоро възстановената Александрийска библиотека, Колоните на Помпей, крепостта Куайът Бей – 1490 г., построена на мястото на някогашния известен александрийски фар. Обяд в локален ресторант. Връщане в хотела, пожелание ще се посети представлението „Звук и Светлина” на пирамидите, следва вечеря в местен египетски ресторант. Връщане в хотела и нощувка.

6 ден (27 ноември 2007 г. – вторник)
Закуска. Отпътуване в 6:00 часа за Света Екатерина. Ще бъдат посетени манастира „Света Екатерина”, най-стария функциониращ християнски манастир и най-малката епархия в света. След пристигане, настаняване в хотела с вечеря и нощувка. Пожелание изкачване на Синайската планината, където се смята, че Мойсей е получил 10-те Божии заповеди. (Предлагаме ви едно приключенско нощно изкачване с фенерче в ръка по стъпките на Моисей и посрещане на незабравимия изгрев на върха – ставане в 2:00 ч. през нощта, време за закуска и кафе, 2:45 тръгване, времетраене на изкачване 2 часа – пожелание наемане на камила). Слизане от планината и посещение на манастира, в който се намира горящия храст и едни от най-богатите библиотеки със старинни ръкописи. Връщане в хотела.

7 ден (28 ноември 2007 г. – сряда)
След обяд тръгване обратно за Кайро. Вечеря и нощувка.

8 ден (29 ноември 2007 г. – четвъртък)
В 3,00 ч. трансфер до летището и отпътуване.

☼Средни месечни температури в Египет през месец ноември – 12/24 °

ЦЕНА: 1 320 лв.

Запишете се тук

Цената включва:
• Самолетен билет София – Кайро – София, 7 нощувки със закуски и вечери в стаи с две легла в хотели***
• 6 нощувка в Кайро; 1 нощувка в Света Екатерина
• екскурзовод на български език, пътуване с луксозен автобус с местен шофьор от египетски туроператор

Цената не включва:
• Летищни такси – 60 €, виза 12 $
• Всички входни такси:
Вход към пирамидите:
– Алабастерова пирамида USD $18.00 на човек
– Средна пирамида USD $5.00 на човек
– Малка пирамида USD $5.00 на човек
Вход към някои манастири
-Националния исторически музей USD $18.00
– Стаята на мумиите USD $18.00
– Коптския музей USD $ 07.00
– Музеят на иконите USD $ 04.00
– Цитаделата и джамията на Мохамед Али USD $ 07.00
– Новата библиотека в Александрия USD $ 03.00
– Представлението „Звук и светлина” USD $ 20.00
– Двучасовата програма на корабче с ориенталска USD $ 22.00
кухня и вечер
– Всички допълнителни услуги извън горепосочената програма

Необходими документи при записване:
– ксерокопие на първа страница на валиден задграничен паспорт, най-малко 6 месеца преди изтичането му
– деца до 18 години, пътуват с декларация от родителите си
– първоначална вноска 400 лева в деня на записване, останалата сума се доплаща до 2007 г.
– необходим брой участници за осъществяване на поклонението – 20 човека;
– туроператорът се задължава при не набран достатъчен брой участници да уведоми потребителите в срок до 2007 г.

Ръководител на групата ще бъде свещеник

За записване и допълнителна информация:
Фондация “Покров Богородичен”
гр. София 1505
Ул. Буная 28
тел. 02/943 19 32
Гергана Попиванова
gergana@pokrov-foundation.org
моб. Тел. 088/ 888 55 43

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...