Поклонническо пътуване „Скални храмове и манастири в България”


Фондация „Покров Богородичен” има радостта да ви покани за втори път на едно пътуване, посветено на върховете в християнската история на България, монашеството и исихазма! Пътуването се осъществява с благословията на Техни Високопреосвещенства Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и Русенски митрополит Неофит.

Скалните манастири в България, възникват след приемането на християнството като официална религия през 865 г. от Византия. По това време Константинопол се възстановява от иконоборческата ерес и не е в състояние да изпрати учители за новопокръстения народ. Затова Византийският император Михаил III изпратил от “…отдалечените планини и земните пещери монаси да бъдат учители на новата вяра…”. Така в България се появяват характерните за Мала Азия скални манастири и керамични икони. В днешно време са известни повече от 200 скални килии и манастири, разположени основно в североизточна България.

Какво ще се случи?
Ще посетим известните Ивановски скални манастири, както и единствения действащ скален манастир до с. Басарбово край гр. Русе. Ще посетим и някои от манастирите в Шуменското плато, както и първите две столици на Българската държава – Плиска и Преслав. В близост до гр. Варна, ще посетим Аладжа манастир, както и манастирите край морския бряг в близост до гр. Каварна. Домакини на пътуването ни ще са: свещ. Добромир от гр. Русе, свещ. Василий от гр. Варна и свещ. Василий от гр. Каварна. Ще пътуваме и с автобус, но ще имаме и пешеходни преходи.

Кой може да участва?
Може да участва всеки, който има интерес да научи повече за монашеството, историята на България, всеки, който се чувства способен да върви по горски пътеки.

Такса: 130 лв.
Таксата за участие покрива част от разходите за храна, транспорт, водач и настаняване. Останалата сума се поема от фондация "Покров Богородичен".

Практическа информация:
Ще нощуваме в хижа край гр. Русе, в база на Енергоснабдяване на Шуменското плато, в гр. Варна. Сборният пункт за пътуване е в гр. Русе. Очакваме участниците в двора на катедралния храм “Св. Троица” на 2 септември 2006 г. в следобедните часове. Автобус ще съпровожда групата по време на цялото пътуване. Пътуването приключва на 6 септември 2006 г. в гр. Варна около 12 ч.

Брой участници: 24 – 29

Запишете се тук

Прочетете разказ за миналогодишното пътуване

Научете повече за Басарбовския манастир

Вижте снимки от Шуменските скални манастири

За допълнителна информация:
Фондация “Покров Богородичен”
гр. София 1000, ул. Врабча 18, ет 5, тел. 02/987 16 55
Гергана Станчева – моб. Тел. 088/ 888 55 43
gergana@pokrov-foundation.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...